egy nő kezében tart egy kenyeret
Fotó: ShotPrime Studio / Shutterstock

Eloszlatunk egy hatalmas tévhitet a penészes kenyérrel kapcsolatban

Egy olyan tévhitről van szó, ami miatt még az egészséged is veszélybe kerülhet, ezért muszáj tisztában lenned vele, mi is az igazság.


A mashed cikkének segítségével most leleplezünk egy hatalmas tévhitet a penészes ételekkel kapcsolatban. Valószínűleg eddig te is rosszul tudtad, úgyhogy mindenképpen olvass tovább.

Ez is érdekelhet: A kiszáradt kenyér újraélesztése lépésről lépésre

pen\u00e9szes keny\u00e9r szeletek

Fotó: MVolodymyr / Shutterstock


Kezdésként fontos tisztázni: miért lesznek az ételek penészesek? Azért, mert a levegőben "szálló" apró gombák megtelepednek az élelmiszerek felületén, majd ott növekedésnek indulnak. A végeredmény egy szürkés, zöldeskékes vagy fehér penészfolt a kedvenc kenyereden. És ami a legrosszabb, hogy ez az idő múlásával csak egyre nagyobb lesz.

camembert sajt \u00e9s sz\u0151l\u0151

Fotó: Adana Eisagholian / Unsplash


Most természetesen nem a nemes penészre gondolunk, aminek a megjelenését a sajtkészítők és rajongók kifejezetten "várják" , hanem az otthoni élelmiszereken képződő penészgombára, ami könnyedén megbetegít, ha elfogyasztod vagy belélegzed.

pen\u00e9szgomba k\u00f6zelr\u0151l fot\u00f3zva

Fotó: Rattiya Thongdumhyu / Shutterstock


Ha valaha botlottál már otthon penészes ételbe, valószínűleg te is feltetted magadnak a kérdést, levágva a zöldes részeket fogyasztható-e még az adott élelmiszer. Elvégre ételt nem szokás kidobni, sokszor nem is olcsó, szóval ki akarna pazarolni, ugye? Néhány terméknél, mint például a kemény sajtoknál ez a módszer akár még működhet is.

A penészes kenyér azonban a menthetetlen kategóriába tartozik.
pen\u00e9szes kenyerek

Fotó: Passakorn Shinark / Shutterstock


A kenyér felületén látható penész ugyanis csak a probléma kezdete...

A kenyér lágy textúrájának köszönhetően a penész könnyedén szétterjed a teljes szeletben, de a vekniben is. Ez azt jelenti, hogy a penész már a kenyér olyan részein is kellemes otthonra lelt, ahol még nem is látszik, így akaratodon kívül megeszed. Az eredmény: émelygés, ritkábban hányás, vagy az arra allergiásaknál, légzőszervi panaszok.

Ne kockáztass, inkább dobd ki a penészes kenyeret!
h\u0171t\u0151 bels\u0151 r\u00e9sze

Fotó: Ello / Unsplash


Hogyan lehet elkerülni, hogy a kenyér megpenészedjen?

Érdemes a péktermékeket a hűtőszekrényben tárolni. Figyelj oda, hogy a szeleteket egy légmentesen záródó zacskóban tárold. A penészgombának ugyanis fényre és melegre van szüksége a növekedéshez, vagyis a hűtőszekrény hideg, sötét környezete lassítja ezt a folyamatot, és hosszabb ideig frissen tartja a kenyeret.