egy nő levest eszik
Fotó: Ruslan Galiullin / Shutterstock

A világ kedvenc levese egy háború miatt lett híres

Túlélt egy háborút, majd az egész világot meghódította. Magas fehérjetartalmának köszönhetően számos egészségügyi előnnyel jár, például óvja az ízületek egészségét. Íme a világ leghíresebb levese.



Összegyűjtöttünk minden fontos infót, amit tudnod kell az egyik legnépszerűbb vietnami ételről, beleértve azt is, hogyan kell autentikusan elkészíteni.

Ez is érdekelhet: Sokan elkövetik ezt a hibát hagyományos pho leves főzésekor

Mi az a pho és miből készül?

pho leves egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Kirill Tonkikh / Unsplash


A pho Vietnam nemzeti étele, de gyorsan rabul ejtette a világ többi részének szívét és gyomrát. Ha még nem kóstoltad, akkor most itt az ideje! De milyen ételről is van szó pontosan? Egyfajta csontlevesről, ami rizstésztából és vékonyra szeletelt húsból (általában marhahúsból) áll. Babcsírával, friss fűszernövényekkel, lime-mal, chilivel és egyéb körettel tálalják.

A pho eredete kissé homályos, de elég valószínű, hogy legelőször a 20. század elején, Észak-Vietnamban készítették el.

Az ország 1954-es felosztása után végül délre vándorolt, a vietnami háború kitörése után pedig még nagyobb népszerűségre tett szert, amikor is a háború elől menekülők magukkal vitték új otthonaikba - írja az allrecipes.

Hogyan kell helyesen ejteni a pho szót? 

pho leves feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Sharon Chen / Unsplash


A pho-t „fuh”-nak kell ejteni. Előfordulhat, hogy az északi és a dél-vietnami kiejtésében apró különbségek vannak, de a "fuh" az általánosan elfogadott kiejtés. A "pho" szó valójában a francia "feu" szóból származik, ami tüzet jelent.

Ez visszavezet minket a pho homályos eredetéhez – Vietnamot a franciák gyarmatosították az 1880-as évek végén, ami arra utal, hogy a pho a francia pot-au-feu (ejtsd: potofő) marhahúsleves vietnami változata lehet.

Ramen

Ramen t\u00e9szta\u00e9tel

Fotó: bonchan / Shutterstock


Ránézésre hasonlónak tűnhetnek, azonban a pho és a ramen meglehetősen különbözőek.

Pho

Pho leves

Fotó: CheDima / Shutterstock


A ramen egy japán tésztaétel, ami búzatésztából és kiadós húslevesből készül, míg a pho-t vietnami rizstésztával és könnyű húslevessel tálalják.

​A pho típusai

Vietnam egyik v\u00e1rosa

Fotó: Tran Phu / Unsplash


Amikor 1954-ben, az ország felosztását követően a pho dél felé vándorolt, egy új formát öltött. Az eredmény két különböző típusú pho lett: a pho bac és a pho nam.

Pho Bac: Az eredeti pho-nak tekintett pho bac az észak-vietnami pho. Enyhébb, átlátszó csontleveséről, széles tésztájáról és sok zöldhagyma hozzáadásáról ismerhető fel.

Pho Nam: A dél-vietnami pho, az úgynevezett pho nam, merészebb húsleveséről és vékonyabb tésztájáról ismert. Délen a hús nagyobb szerepet játszik a pho-ban, ennél gyakran használják a marha számos más részét, beleértve a csontokat, az inakat és a szegyet is. Tipikusan babcsírát és friss fűszernövényeket pakolnak a tetejére.

Autentikus pho elkészítése

pho leves marhah\u00fassal

Fotó: smspsy / Shutterstock


Mindenképpen tervezz előre, ugyanis az autentikus pho recept elkészítése 6-10 órát igényel. A legjobb eredmény érdekében használj lábszárat és térdcsontot is.

Hozzávalók

  • 4 kiló marhacsont
  • 1 hagyma hámozatlanul és félbevágva
  • 5 szelet friss gyömbér
  • 1 evőkanál só
  • 2 darab csillagánizs
  • 2 ½ evőkanál halszósz
  • 4 liter víz
  • 1 csomag szárított rizstészta
  • 1 ½ font marhahús hátszín, vékonyra szeletelve
  • ½ csésze apróra vágott koriander
  • 1 evőkanál apróra vágott zöldhagyma
  • 1 ½ csésze babcsíra
  • 1 csokor thai bazsalikom
  • 1 lime, 4 szeletre vágva
  • ¼ csésze chilis szósz

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Helyezzük a marhacsontokat egy tepsire, és előmelegített sütőben süssük őket barnára, körülbelül egy órán keresztül.
  3. Tegyük a hagymát egy tepsire, és előmelegített sütőben süssük puhára körülbelül 45 perc alatt.
  4. Helyezzük a csontokat, a hagymát, a gyömbért, a sót, a csillagánizst és a halszószt egy nagy fazékba, és öntsük le négy liter vízzel.
  5. Forraljuk fel, és csökkentsük a hőt alacsonyra.
  6. Hat-tíz órán át lassú tűzön főzzük.
  7. Szűrjük le a levest egy edénybe, és tegyük félre.
  8. Helyezzük a rizstésztát egy szobahőmérsékletű vízzel megtöltött nagy tálba, és hagyjuk ázni egy órán keresztül.
  9. Forraljunk fel egy nagy fazék vizet, és miután a tészta eleget ázott, tegyük a forrásban lévő vízbe egy percre.
  10. Forraljuk fel az alaplevet.
  11. Osszuk el a tésztát négy tálba; tetejére tegyünk hátszínt, koriandert és zöldhagymát.
  12. Öntsünk forró húslevest a tetejére.
  13. Keverjük össze, és hagyjuk állni egy-két percig, míg a marhahús részben megfő, és már nem rózsaszín.
  14. Tálaljuk babcsírával, thai bazsalikommal, lime szeletekkel és chilis szósszal.