piac, emberek, zöldségek

Egy magyar piacot is beválasztottak Európa 10 legmenőbb piaca közé

Francia, spanyol, portugál és osztrák mellett egy magyar élelmiszerpiac is felkerült az előkelő listára.Miért szeretjük a piacokat? Azért, mert ellentétben a szupermarketet polcain lévő termékekkel, amiket napokig, néha hetekig utaztatnak, a termelői piacon sokkal frissebb élelmiszereket lehet beszerezni. Ezenfelül a helyben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket éretten szedik le, így a legédesebb epret, a legropogósabb almát és a leglédúsabb paradicsomot tudod a piacon megvenni. Természetesen a piacok között is akadnak kiemelkedőek, ezeket szedte össze a thegourmetjournal oldala, mi pedig kiválasztottuk belőle az 5 szerintünk legizgalmasabbat.

1. Foodhallen (Amszterdam)


Az amszterdami Foodhallen piacon több mint 20 stand kínál különféle nemzetközi ételeket.

Ehetsz tacot, suhit, de még spanyol tapas is kapható. Ezenfelül természetesen finom italok, belga sörök és nemzetközi borok is kóstolhatók. Amszterdam leghíresebb piaca az Oud West kerületben található. Egész délután és este nyitva tart, így tökéletes hely ebédre, uzsonnára és vacsorára is - írja a thegourmetjournal oldala.

2. La Boquería (Barcelona)


A La Boquería közvetlenül Barcelona turisztikai központjában, a Las Ramblasban található, így a turisták gyakrabban látogatják, mint a helyiek. Ennek ellenére ez a piac megérdemel egy vizitet. Csodálatos fotókat készíthetsz a színes gyümölcs- és gyümölcslébódékról, valamint halak, diófélék és egyéb friss élelmiszerek széles választéka is kapható itt.

3. Markthalle Neun (Berlin)


Ez a sokszínű piac Berlin központjában található, kiemelkedik bőséges kulináris kínálatával.

Megannyi standján megkóstolhatod a legjobb német ételeket és a nemzetközi konyhák finomságait. Kedden, pénteken és szombaton a friss élelmiszereket felsorakoztató hagyományos piacot tartanak. A Markthalle Neun vasárnap kivételével minden nap nyitva tart. Ha szereted a különleges harapnivalókat, akkor a legjobb alkalom a látogatásra csütörtökön van, amikor a „Street Food csütörtök” kerül megrendezésre. Ezen a barátságos versenyen standokat igyekeznek egymást túlszárnyalni, hogy megmutathassák legjobb kulináris alkotásait.

4. Naschmarkt (Bécs)


A Naschmarkt messze a legnépszerűbb piac Bécsben.

A hétvégi bolhapiaccal kiegészülve közel kilométer hosszan elnyúló szabadtéri piacon mintegy 120 friss és készételeket kínáló bódé található. Itt megkóstolhatod a tipikus bécsi ételeket, viszont indiai, olasz és vietnami ételeket kínáló ételárusok is találhatók a Naschmarkton.

5. Nagyvásárcsarnok (Budapest)


Az 1800-as évek végén épült budapesti központi piac nemcsak kulináris kínálata, hanem az épület miatt is kihagyhatatlan.

A Nagyvásárcsarnok a főváros legrégebbi és legnagyobb piaca. A komplexum három szinten várja a látogatókat szuvenír boltokkal, hagyományos piaccal és olyan jellegzetes magyar gyorsételekkel, mint a lángos és a kolbász. A leghíresebb magyar finomságok, a tokaji borok, libamáj és a piros paprika, is beszerezhetők itt. Ha egy nyugodt kikapcsolódásra vágysz, akkor inkább a hét közben látogass el ide.

A többi 5 piac a listán

  • Reffen (Koppenhága, Dánia)
  • Mercado da Ribeira (Lisszabon, Portugália)
  • Borough Market (London, Nagy-Britannia)
  • Mercado San Miguel (Madrid, Spanyolország)
  • Marché des Enfants Rouges (Párizs, Franciaország)