két nő zöldségeket válogat
Fotó: NDAB Creativity / Shutterstock

Ezt a 4 dolgot sose csináld a piacon, ha szép árut szeretnél kapni

Ha legközelebb is szép zöldségeket és gyümölcsöket szeretnél kapni a piacon, akkor ne kövesd el ezeket a hibákat!


A piacoknak naponta olykor tízezreket kell kiszolgálniuk, ami azt jelenti, hogy a termelőknek és az alkalmazottaknak rengeteg lehetőségük adódik megfigyelni a legkellemetlenebb vásárlói magatartásokat. Megfigyelésükről egy amerikai oldal publikált cikket, aminek főbb tanulságait aztán az IN.hu foglalta össze. AZ IN írása alapján most mi is bemutatjuk neked ezeket a rossz viselkedési formákat, hogy még véletlenül se köved el őket a kedvenc piacodon. S hogy mi ennek a haszna? Hisszük, hogy érdemes jóban lenni az árusokkal, ha kedvelnek, egészen biztosan mindig a legszebb zöldségek és gyümölcsök kerülnek a kosaradba.

1. Összetapogatod a termékeket

z\u00f6lds\u00e9gek egym\u00e1s mell\u00e9 pakolva, paradicsom, sal\u00e1ta

Fotó: Thomas Le / Unsplash


Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Természetes, hogy mindenki a lehető legjobbat akarja kiválasztani, viszont a gyümölcsök vagy zöldségek megérintése kevésbé kívánatossá teheti azt mások számára, de akár sérülhet is az eladásra kínált termék. Ha közelebbi pillantás szükséges a vásárlás előtt, akkor meg kell kérni az árust, hogy mutassa meg, vagy megkérdezni, hogy meg szabad-e érinteni. Hidd el, értékelni fogják udvariasságodat!

2. Sokat kérdezel csúcsidőben

z\u00f6lds\u00e9gek, f\u00e9rfiak \u00e1llnak rekeszek m\u00f6g\u00f6tt

Fotó: Mael BALLAND / Unsplash


Legtöbbször jóleshet egy gazdának, ha a terményeivel kapcsolatban ésszerű kérdéseket kap, viszont csúcsidőben nem szabad feltartani a sort. A legtöbb üzletben is ez a helyzet, hiszen az eladó végezni szeretné a munkáját, kapkodás közben pedig nem tud csevegéssel foglalkozni. Ez is egy udvariassági kérdés, amit érdemes betartani a jobb megítélés érdekében.

3. Alkudozni próbálsz

piac, emberek \u00e9s term\u00e9kek

Fotó: Renate Vanaga / Unsplash


Amikor valamilyen termék árát megemelik, az valószínűleg azért történt, mert a termelő költségei is megemelkedtek. Akik áruba bocsájtják a munkájuk gyümölcsét, azok jól megfontoltan szabják meg a kívánt összegeket, ezekből pedig illetlenség alkudozni.

4. Zárás előtt utolsó pillanatban érkezel

p\u00e9nz\u00e9rm\u00e9k \u00e9s egy \u00fcveg

Fotó: Josh Appel / Unsplash


Ugyanúgy, mint az éttermekben, a piacon és más üzletekben sem szeretik az eladók, ha valaki a zárás előtt pár perccel fut be. Ilyenkor ugyanis már valószínűleg elkezdtek pakolni és takarítani maguk után, a kassza pedig már le lett zárva. Számukra is kellemetlen, hogy vissza kell utasítaniuk a vásárlók érdeklődését, ellenben az egésznapi munka után megérthető, ha már menni szeretnének.