egy nő fekszik az ágyban
Fotó: Dean Drobot / Shutterstock

8 egyszerű trükk, hogy az alvás valóban pihentető legyen

Akadnak olyanok, akiknek sosem volt problémájuk az alvással. Jó hírünk van a kevésbé szerencsések számára is: 8 apró szabály követésével mostantól az ő alvásuk is minőségi lehet.Az alváshiány azon túl, hogy fáradttá és kedvetlenné tesz bennünket, komoly hatással lehet egészségünkre, hosszú távon akár elhízást, szívbetegséget és 2-es típusú cukorbetegséget is előidézhet. Ha már te is unod, hogy folyton fáradtnak érzed magad, akkor a health.harvard oldalán leírtak neked is segíteni fognak. Máris mutatjuk, hogyan.

Ez is érdekelhet: Egyél kivit lefekvés előtt, csodát fogsz látni! - Vince (vince.hu)

1. Kezdj el mozogni

egy f\u00e9rfi fut

Fotó: Chander R / Unsplash


A testmozgás nagyon fontos, ugyanis fokozza a természetes alváshormonok, például a melatonin hatását.

A Sleep nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a posztmenopauzás (tehát a menstruáció elmaradása utáni korban lévő) nők, akik heti három és fél órát sportolnak, könnyebben alszanak el, mint azok, akik kevesebbet mozognak.

2. Ne használd az ágyat irodaként

egy \u00e1gy n\u00f6v\u00e9nyek takar\u00f3 p\u00e1rn\u00e1k

Fotó: Spacejoy / Unsplash


Ne használd az ágyat telefonhívások fogadására és e-mailek megválaszolására. Kerüld az ágyban étkezést is. Próbáld meg csak pihenésre és alvásra használni az ágyat.

3. Legyen harmonikus a hálószoba berendezése

h\u00e1l\u00f3szoba n\u00f6v\u00e9nyekkel

Fotó: Devon Janse van Rensburg / Unsplash


A hálószoba atmoszférája nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Alakítsd úgy a szobát, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen. Az a legjobb, ha a háló csendes, sötét és hűvös, ugyanis ezen tényezők mindegyike elősegíti a minőségi alvást.

4.​ Találj ki egy esti rituálét

egy feh\u00e9r k\u00e1d

Fotó: mk. s / Unsplash


A szokások segítenek jelezni a testnek és az elmének, hogy eljött az alvás ideje. Ilyen lehet például egy pohár meleg tej megivása, egy forró fürdő vagy egy nyugtató zenehallgatás.

5. Lefekvés előtt ne egyél nehéz ételeket

egy k\u00e9ssel kiwit szeletelnek

Fotó: K8 / Unsplash


Lefekvés előtt két-három órával már ne fogyassz nehéz ételeket. Ha közvetlenül lefekvés előtt érzed éhesnek magad, akkor egyél inkább egy kis egészséges nassolnivalót, például egy kivit.

6. ​Kerüld az alkoholt és a koffeint

Photo by Vincenzo Landino / Unsplash


Ha lefekvés előtt nassolni akarsz, akkor a bor és a csokoládé ne szerepeljen az opciók között. A csokoládé koffeint tartalmaz, ami megnehezíti az elalvást, de az alkohol is hasonló hatással bír. Igaz, hogy kissé álmossá tesz, ám valójában serkentő hatású, emiatt megzavarja az éjszakai alvást.

Ezt is olvasd el: A legjobb 7 elalvást segítő ital - Vince (vince.hu)

7. Ne engedj a stressznek

egy n\u0151 m\u00e9ly leveg\u0151t vesz

Fotó: Darius Bashar / Unsplash


A számlák gyűlnek és a teendők listája is több kilométer hosszú? A hétköznapi gondok sajnos felszínre törhetnek éjszaka. A stressz pedig képes aktiválni a "küzdj vagy menekülj" hormonokat, amik megnehezítik az alvást. Lefekvés előtt mindig hagyj magadnak egy kis időt lenyugodni. Az ellazulás érdekében akár mélylégzési gyakorlatokat is kipróbálhatsz.

8. Ha szükséges, fordulj orvoshoz

egy n\u0151 fekszik az \u00e1gyban

Fotó: Kinga Cichewicz / Unsplash


A horkolás és az égető érzés a gyomorban, a mellkasban vagy a torokban gyakori tünete az alvászavarnak. Ha ehhez hasonló tünetek tartanak éjszaka ébren, azonnal fordulj orvoshoz.