szalámis pizza fadeszkán

Te melyik tévhitről hitted, hogy igaz?

Nem is olasz a pizza? - tévhitek és igazságok a világ legismertebb ételéről

Ha ezt a cikket elolvasod, garantáljuk, hogy legközelebb máshogy fogod enni a pizzát. Akármennyire is szeretjük ugyanis, számos dolog van, amit nem, vagy nem jól tudunk vele kapcsolatban.



Természetesen megvannak a pizzával kapcsolatos jól ismert trükkök, például az, hogy hogyan lehet sütőben vagy éppen serpenyőben felfrissíteni az előző napról megmaradt szeleteket. Azt is mindannyian tudjuk, hogy a pizza Olaszországból származik. Csakhogy ez, mint az alábbiakban látni fogod, egyáltalán nem így van!

Készülj fel további meghökkentő igazságokra is, mert most megcáfolunk minden pizzával kapcsolatos tévhitet.

1. tévhit: a pizza olasz eredetű

egy szelet pizz\u00e1t tartanak a pisai torony el\u00e9

Az első nápolyi pizzéria, a Port'Alba az 1800-as években nyílt meg.

Fotó: Anna Church / Unsplash


A pizza igazából egy lapos kenyérhéj, feltétekkel, ugye? Első felbukkanását I. Dareiosz perzsa uralkodó korára datálják. Katonái jöttek rá arra, hogy az unalmas kenyérdarabot felturbózhatják különböző féle feltétekkel. Kreativitásuk nem ismert határokat, ugyanis magát a kenyeret a pajzsuk tetején készítették el.

Ezt az ötletet utóbb átvették a görögök. Ők már fűszereket és olívaolajat is adtak a tésztához. Később a formáján is változtattak. Elkezdtek kerek, lapos kenyereket készíteni, aminek a tetejére szósz került.

Aztán az évek során folyamatos változáson ment át a pizza őse. Manapság az eredeti pizzát nápolyinak gondoljuk.

A város viszont eredetileg egy görög kolónia volt, vagyis simán elképzelhető, hogy a görögök adták át a lapos kenyér elkészítésének módját.

2. tévhit: a pizza mindig is népszerű volt

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rok \u00e9s pizza szeletek, amin emberek osztozkodnak

A világ legdrágább pizzája közel 9000 euróba kerül, mert kaviárt tesznek rá.

Fotó: Klara Kulikova / Unsplash


Nem mindig számított menő ételnek a pizza. A kutatók szerint a pizza csak a 18. század közepére vette fel a ismert formáját.

Nápoly utcáin árulták, amolyan gyorskajaként, vagyis az emberek menet közben fogyasztották el.

Ráadásul mindenki akkora szeletet kapott csak, amekkorát megtudott fizetni.

3. tévhit: mindig paradicsomszósszal készült

paradicsomsz\u00f3szt tesznek a pizza tetej\u00e9re

Japánban gyakori pizza feltét a tintahal és a majonéz.

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


Bár vannak szuper kivételek, azért alapesetben a jó pizza tetejére paradicsomszósz kerül. Viszont ez távolról sem mindig volt így.

A kutatók szerint a korai pizzák nagy részét fűszerekkel és gombákkal készítették. A nápolyi emberek kedvencei közé tartozott a sóval, zsírral és fokhagymával készült pizza, ez számított ugyanis a legolcsóbbnak. De akadtak sajttal és hallal készült pizzák is. Csak az 1800-as években kezdték el a paradicsom szószt használni. Miért?

Mert a paradicsom még meglehetősen új keletű dolognak számított Európában, és sokan nem voltak hajlandók megenni, mert attól tartottak, hogy mérgező.

A dolog háttérében az állt, hogy az akkori tányérok némelyike ólmot tartalmazott, a paradicsomban található savak pedig leoldották azt. Mindenki a paradicsomot okolta az ólommérgezésért és nem a tányért. Emiatt hihetetlen olcsóvá vált a paradicsom, vagyis a szegények használták a legtöbbet.

Mivel ők nem rendelkeztek díszes ólmot tartalmazó tányérokkal, így nyugodtan fogyaszthatták a paradicsomot.

4. tévhit: a hawaii pizza hawaii

hawaii pizza szeletek

Skóciában rántott pizzát is készítenek.

Fotó: Chad Montano / Unsplash

A hawaii pizzát utálni vagy imádni szokás, az egyik legmegosztóbb étel a földön.

Feltalálója, Sam Panopoulos görög származású, Kanadába kivándorolt szakács volt, azzal szerzett hírnevet magának, hogy saját éttermében kísérletezgetett szokatlan pizza feltétekkel.

Először az 1950-es években készült hawaii pizza, ami aztán lassan, de biztosan több millió rajongóra tett szert.