pizzaszelet

Megoldódott a valaha létezett legnagyobb pizza-probléma!

A megmaradt pizzaszeletek újramelegítésére ugyan több módszer is alkalmas lehet, mégsem egyformán jók. Mutatjuk a tuti tippet!

Örök dilemma, mit csináljunk a buliban megmaradt pizzával. Elvileg másnap is jól jön, jó lesz ebédnek, egy gonddal kevesebb. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a felmelegítés után az előző napihoz közelítő élményben lenne részünk. Valljuk be, az emberiség egyik legnagyobb étellel kapcsolatos problémájával állunk szemben!

A mikrohullámú sütő ugyan gyors, de a szeletek alja elázhat, és amíg a sütőben a héj még ropogós marad, a mikrótól a pizza már kiszáradhat.

És itt jön a képbe a légsütő!

A módszer nemcsak gyors és egyszerű, de történetesen minden alkalommal tökéletes eredményt kaphatsz. Az Insider cikkében szakértők mondták el, miért a legjobb választás légsütőben melegíteni a pizzát.

„Ha azt szeretnénk, hogy a megmaradt pizzának ropogós legyen a héja, akkor a légsütőben való újramelegítés a legjobb megoldás"

– ezt már Farwin Simaak mondta, a Love and Other Spices gasztrobloggere, aki légsütős receptek kidolgozására specializálódott. A légsütő azért is a legjobb választás, mert úgy működik, mint egy mini légkeveréses sütő, ahol a szuperforró levegő gyorsan kering a pizza körül – így az gyorsan ropogós lesz még mielőtt kiszáradna.

Bár a szeletek újramelegítésére a mikrohullámú sütő tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, a mikró sokkal gyorsabban melegíti fel a folyékony összetevőket, mint a szárazakat. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a szósz túlfő, mielőtt a sajt újraolvadna.

A ventilátornak és a koncentrált hőforrásnak köszönhetően viszont a légsütők általában egyenletesebben sütik meg az ételeket.

Arról nem is beszélve, hogy a pizza újramelegítése a légsütőben sokkal gyorsabb, mint a hagyományos sütőben. Egy sütőt 12-15 percig tart felmelegíteni 180 Celsius-fokra, míg a légsütőnek ez legfeljebb 3-4 percbe telik.

Íme a recept 

1. Melegítsd elő a légsütőt, és állítsd be a hőmérsékletet 180 fokra, majd indítsd is be. Az előmelegítésnek körülbelül 3-4 percig kell tartania.

2. Készítsd elő a szeleteket: egy pici olajjal fújd vagy csepegtesd le őket, ez segíthet megakadályozni, hogy a feltét kiszáradjon. (Ez a lépés opcionális.)

3. Tegyél vizet a légsütő külső kosarába. Ha csak 1-2 teáskanálnyi vizet öntesz, az is segíthet megakadályozni a szélek kiszáradását – mondja Simaak. Ahogy a pizza újramelegszik, a víz gőzzé alakul, a héj pedig nedvesen marad.

4. Helyezd a pizzaszeleteket a légsütőbe. Ügyelj rá, hogy ne érjenek össze, mert akkor egyenetlenül melegednek és a sajt összetapadhat.

5. Süsd meg a pizzát a levegőben: állítsd be a sütési időt 4 percre. Ellenőrizd a pizzát – ha szükséges, folytasd a sütést 1 perces lépésekben, amíg a sajt alaposan megolvad, a széle pedig forrónak és ropogósnak tűnik. Minél vékonyabb a pizza széle, annál gyorsabban fog átmelegedni a légsütőben. Egy vastagabb "karéj" esetében 5-6 perc is szükséges lehet az alapos átmelegítéshez.

6. Vedd ki a pizzát!

Jó étvágyat!