egy férfi maszkban, előtte egy üvegcsébe piros folyadék csepeg

Egy új kutatás szerint a fiatalok 30%-a szenved ebben a rejtett betegségben

Létfontosságú a betegség időben történő felismerése, mert akkor még jól kezelhető, később viszont komoly gondokat okozhat.

A New York-i Icahn School of Medicine munkatársai a napokban közölték tanulmányukat a JAMA Pediatrics című folyóiratban. 12 és 19 év közötti fiatalok adatait nézték át 1999 és 2018 között: e szerint a prediabéteszben szenvedők aránya két évtized alatt majdnem megháromszorozódott és már a teljes vizsgált csoport 30 százalékát érinti.

A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget állapítson meg az orvos. Ez a szint még visszafordítható a táplálkozás megváltoztatásával, az aktívabb mozgás beépítésével, illetve a stresszfaktorok csökkentésével. Ellenkező esetben viszont a tartós prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé súlyosbodhat.

Ha nem lépnek időben, a prediabétesszel küzdő gyerekeknél szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki

– tette hozzá a CNN-nek a kutatásban részt vevő Junxiu Liu.

n\u0151 szendvicset eszik

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A fenti tanulmányt ismertető dietdoctor.com szerint ha a prediabéteszt időben ismerik fel, nincs szükség nagyon szigorú új étrendre, az a lényeg, hogy a napi szénhidrát bevitel 100 gramm alatt maradjon és sok, az anyagcserét segítő fehérjével társuljon. A kúrát ezzel a finom nassolnivalóval és itallal tudod támogatni.

Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben.