egy férfi és egy nő csókolózik az erdőben

Ha jól akarsz teljesíteni az ágyban, nagy ívben kerüld el a bolt hűtőpultját

A 28 ezer ember részvételével végzett vizsgálat ennél még aggasztóbb eredményeket is hozott.


A kaliforniai Loma Linda University School of Medicine intézet munkatársai minap publikálták tanulmányuk meglepőnek mondható eredményét, amit a guysandgoodhealth.com is szemlézett.E szerint azoknál a férfiaknál, akik sok tejterméket, mindenek előtt sok tejet fogyasztanak, nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák.

egy \u00fcvegben \u00e9s egy poh\u00e1rban feh\u00e9r folyad\u00e9k

Fotó: Mary Skrynnikova / Unsplash

A kutatás során gyorsan kizárták a kalciumot, mint a baj lehetséges okozóját, megnéztek ugyanis egy olyan csoportot is, akik sokat visznek be ebből az elemből, de nem tejtermékekkel. Náluk azt tapasztalták, nem volt magasabb a prosztatarák aránya, vagyis nem a kalcium a felelős a megbetegedésekért. A 28 ezer észak-amerikai felnőtt férfi adatainak feldolgozásával készült cikk szintén nem talált különbséget zsíros és zsírszegény tej fogyasztása esetén.

A sok egyébként napi 4 decilitert jelent, ezeknél az embereknél már 25 százalékkal több volt a prosztatarákos eset, mint azoknál, akik legfeljebb heti egyszer fél csésze tejet tesznek például a kávéjukba.

Magyarországon átlagosan mintegy 4500 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, az egyik legalattomosabb daganat, sokszor ugyanis már csak nagyon előrehaladott fázisban produkál enyhe és már betegségeknél is megjelenő tüneteket. Ezek közé tartozik a gyakori vizelési inger, a vizelés közben tartalmazható kellemetlen érzés, de olykor szexuális zavarok is felléphetnek.