Egy nap, egy recept: erdei gyümölcsös pudingfagylalt
strawberry popsicles
Photo by Daniel Öberg on Unsplash

Egy nap, egy recept: erdei gyümölcsös pudingfagylalt

Nincsen jobb egy házi készítésű fagylaltnál, pláne ha a recept annyi finomságot és variációs lehetőséget tartogat, mint ez.



Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 1,25 dl habtejszín
  • 15 dkg tejpor
  • 1 tk. zselatin
  • 6 dl forró víz
  • 1 vaníliarúd
  • 20 dkg friss erdei gyümölcs: szeder, málna, áfonya, szamóca
  • 2 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg reszelt csokoládé

Így készül

  1. Olvasszuk fel a zselatint 5 dl forró vízben.
  2. Öntsük a meglangyosított tejbe a tejport, a maradék vizet, kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, és öntsük hozzá a feloldott zselatint is, majd keverjük össze.
  3. Tegyük fagyasztóba legalább negyedórára, amíg majdnem teljesen megszilárdul – többször ellenőrizzük az állapotát.
  4. Ezután vegyük ki, és jól keverjük át: sűrű és krémes legyen. Felezzük el, s az egyik feléhez adjuk hozzá óvatosan a habbá vert tejszínt és a gyümölcsöket. Öntsük egy 2 l-es formába, majd tegyük vissza a fagyasztóba.
  5. A másik feléhez adjuk hozzá a mandulát és a reszelt csokoládét, majd öntsük ezt is a formába, a gyümölcsös keverék tetejére. Fagyasszuk meg teljesen, majd tálaljuk extra gyümölcsökkel és reszelt csokoládéval.
VINCE-infó: Brit hagyomány szerint ez az édesség karácsonykor is asztalra kerül, ilyenkor alkoholban párolt gyümölcsökkel és édes szószokkal tálalják, s a jellegzetes fűszerek – fahéj, gyömbér,citrushéjak – sem maradnak ki belőle.