fehér inges férfi egy pálcát és egy tányért tart a kezében

Rácz Jenő séf

Fotó: Fotógyár / Galgóczi Németh Kristóf

Íme a bizonyíték, hogy Rácz Jenő tényleg az egyik legjobb séf a világon

Rácz Jenőnek is van szoros kapcsolódási pontja ahhoz a napokban megjelent listához, ami a világ legjobb (egészen pontosan legdrágább) Michelin-csillagos éttermeit szedte össze.


Egy Michelin-csillagos vacsorának nem feltétlenül kell drágának lennie, de valljuk be, hogy a legtöbb esetben ezek az éttermek megkérik az árát az élménynek.

De pontosan milyen drágák ezek a helyek? A Chef's Pencil, egy nemzetközi gasztromagazin és online forrás a professzionális szakácsoknak, a közelmúltban végzett egy tanulmányt a fenti kérdéssel kapcsolatosan.

Az eredmények egy teljes menü árát vették alapul, ami gyakran nyolc-tizenkét fogásos vacsorát jelent.

A közel 500 Michelin-csillagos étterem étlapjának átvizsgálása után a Chef's Pencil nyilvánosságra hozta a világ 15 legdrágább Michelin-csillagos éttermének listáját. A lista éléről a legtöbb étterem Ázsiában található, Japánban ötször szerepel a listán. Érdekesség, hogy Japán az egyetlen ország, ami többször is helyet kapott a legjobbak, vagyis a legdrágábbak között.

Azt nem lehet kijelenti, hogy a legdrágább egyben a legjobb is, bár ha ilyen árak mellett érdeklődés hiányában nem kell bezárniuk ezeknek a helyeknek, akkor azért valamit nagyon tudnak.


Annak ellenére, hogy Ázsia jól szerepelt, az első helyet a spanyol ibizai Sublimotion szerezte meg. Az étterem első osztályú kóstoló menüje személyenként 1740 dollár, átszámítva nagyjából 550 ezer forint, de a Sublimotion élmény nem csak a mennyei falatokról szól. Az étterem egy hibrid-valóság-élményt kínál vendégeinek, akik a vacsora alatt sok esetben VR (virtuális valóság, vagyis virtual reality) szemüveget viselnek.

Az eredmény egy finom étel, amit az étkezők egy virtuális világban kóstolhatnak.

Íme a toplista

egy barna t\u00e1ny\u00e9rban z\u00f6lds\u00e9ges \u00e9tel van

Japán uralja a listát

Fotó: Delightin Dee / Unsplash


 1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország, 550 ezer forint/fő
 2. Ultraviolet by Paul Pairet, shanghai, Kína, 460 ezer forint/fő
 3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán, 295 ezer forint/fő
 4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán, 267 ezer forint/fő
 5. Masa, New York, Amerikai Egyesült Államok, 259 ezer forint/fő
 6. Joël Robuchon, Tokió, Japán, 206 ezer forint/fő
 7. Kikunoi Honten, Ito, Japán, 206 ezer forint/fő
 8. Gion Maruyama, Ito, Japán, 206 ezer forint/fő
 9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország, 199 ezer forint/fő
 10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország, 188 ezer forint/fő
 11. Ciel Bleu, Amszterdam, Hollandia, 185 ezer forint/fő
 12. Alchemist, Koppenhága, Dánia, 182 ezer forint/fő
 13. Arpège, Párizs, Franciaország, 173 ezer forint/fő
 14. Forum, Hongkong, Kína, 172 ezer forint/fő
 15. Hélène Darroze at The Connaught, London, Egyesült Királyság, 171 ezer forint/fő


Holtversenyben a hatodik helyen szerepel Joël Robuchon francia Michelin-csillagos séf, vagyis Rácz Jenő séf abszolút példaképe.

Rácz Jenő korábban dolgozott Robuchon egy másik éttermében, a 3 Michelin-csillagos szingapúri L’Atelier de Joël Robuchon-ban, a világhírű séfet egyértelműen mesterének tekinti, többször is elmondta, hogy nála tanulta a legtöbbet.

Robuchonnak a listára felkerült étterme ugyan Tokióban van, de a dekoráció hamisítatlan francia. Az épület úgy néz ki, mint egy igazi francia kastély. A vendégek Versailles-i pompában vacsorázhatnak, kristálycsillárok alatt, és olyan ételeket kóstolhatnak, amelyek az európai konyhát és a japán elemeket ötvözik.