
Rácz Jenő séf
Íme a bizonyíték, hogy Rácz Jenő tényleg az egyik legjobb séf a világon
Egy Michelin-csillagos vacsorának nem feltétlenül kell drágának lennie, de valljuk be, hogy a legtöbb esetben ezek az éttermek megkérik az árát az élménynek.
De pontosan milyen drágák ezek a helyek? A Chef's Pencil, egy nemzetközi gasztromagazin és online forrás a professzionális szakácsoknak, a közelmúltban végzett egy tanulmányt a fenti kérdéssel kapcsolatosan.
Az eredmények egy teljes menü árát vették alapul, ami gyakran nyolc-tizenkét fogásos vacsorát jelent.
A közel 500 Michelin-csillagos étterem étlapjának átvizsgálása után a Chef's Pencil nyilvánosságra hozta a világ 15 legdrágább Michelin-csillagos éttermének listáját. A lista éléről a legtöbb étterem Ázsiában található, Japánban ötször szerepel a listán. Érdekesség, hogy Japán az egyetlen ország, ami többször is helyet kapott a legjobbak, vagyis a legdrágábbak között.
Azt nem lehet kijelenti, hogy a legdrágább egyben a legjobb is, bár ha ilyen árak mellett érdeklődés hiányában nem kell bezárniuk ezeknek a helyeknek, akkor azért valamit nagyon tudnak.
Annak ellenére, hogy Ázsia jól szerepelt, az első helyet a spanyol ibizai Sublimotion szerezte meg. Az étterem első osztályú kóstoló menüje személyenként 1740 dollár, átszámítva nagyjából 550 ezer forint, de a Sublimotion élmény nem csak a mennyei falatokról szól. Az étterem egy hibrid-valóság-élményt kínál vendégeinek, akik a vacsora alatt sok esetben VR (virtuális valóság, vagyis virtual reality) szemüveget viselnek.
Az eredmény egy finom étel, amit az étkezők egy virtuális világban kóstolhatnak.
Íme a toplista
Japán uralja a listát
Fotó: Delightin Dee / Unsplash
- Sublimotion, Ibiza, Spanyolország, 550 ezer forint/fő
- Ultraviolet by Paul Pairet, shanghai, Kína, 460 ezer forint/fő
- Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán, 295 ezer forint/fő
- Azabu Kadowaki, Tokió, Japán, 267 ezer forint/fő
- Masa, New York, Amerikai Egyesült Államok, 259 ezer forint/fő
- Joël Robuchon, Tokió, Japán, 206 ezer forint/fő
- Kikunoi Honten, Ito, Japán, 206 ezer forint/fő
- Gion Maruyama, Ito, Japán, 206 ezer forint/fő
- Guy Savoy, Párizs, Franciaország, 199 ezer forint/fő
- Piazza Duomo, Alba, Olaszország, 188 ezer forint/fő
- Ciel Bleu, Amszterdam, Hollandia, 185 ezer forint/fő
- Alchemist, Koppenhága, Dánia, 182 ezer forint/fő
- Arpège, Párizs, Franciaország, 173 ezer forint/fő
- Forum, Hongkong, Kína, 172 ezer forint/fő
- Hélène Darroze at The Connaught, London, Egyesült Királyság, 171 ezer forint/fő
Holtversenyben a hatodik helyen szerepel Joël Robuchon francia Michelin-csillagos séf, vagyis Rácz Jenő séf abszolút példaképe.
Rácz Jenő korábban dolgozott Robuchon egy másik éttermében, a 3 Michelin-csillagos szingapúri L’Atelier de Joël Robuchon-ban, a világhírű séfet egyértelműen mesterének tekinti, többször is elmondta, hogy nála tanulta a legtöbbet.
Robuchonnak a listára felkerült étterme ugyan Tokióban van, de a dekoráció hamisítatlan francia. Az épület úgy néz ki, mint egy igazi francia kastély. A vendégek Versailles-i pompában vacsorázhatnak, kristálycsillárok alatt, és olyan ételeket kóstolhatnak, amelyek az európai konyhát és a japán elemeket ötvözik.
- „A végén átmész zombiba" – kipakolt a Séfek séfe szereplők egyike ... ›
- Rácz Jenő, A konyhafőnök séfje kedvenc ételéről, étterméről - Vince ›
- Gianni is elmondta a véleményét a Botaniq Turai Kastélyról - Vince ›
- Étteremkritika a Saltról - megérdemli a Michelin-csillagot? - Vince ›
- BOTANIQ kastélyhotel éttermét Michelin-csillagos séf vezeti - Vince ›
- Exkluzív: itt a világ legjobb fagylaltjának teljes receptje! - Vince ›
- 2022-ben is megválasztották Magyarország legjobb éttermét - Vince ›
- Frivol, belevaló és vagány ázsiai étterem nyílt Budapesten - Vince ›
- 2022-ben is megválasztották a világ 50 legjobb éttermét - Vince ›