3 radioaktív élelmiszer, ami jó eséllyel a te hűtődben is ott van
Fotó: Shutterstock

3 radioaktív élelmiszer, ami jó eséllyel a te hűtődben is ott van

Gyümölcs és hús is van a kiugró radioaktív sugárzású élelmiszereink között. Jó, ha tudod, mennyit fogyaszthatsz egészségkárosodás nélkül.


A meghökkentő listákra szakosodott toptenz.net ezúttal még szokásosnál is jobban kitett magáért. 10 olyan ház körüli dolgot szedtek össze, amiben van radioaktív sugárzás. Mi ebből a 3 ételt gyűjtöttük ki. Előrebocsátjuk, aggodalomra semmi ok, ezek az egészségügyi határon belül vannak.

Paradió

paradi\u00f3 szemek

Fotó: pixabay.com


Kezdjük a jó hírrel: a Dél-Amerikában, első sorban az Amazonas esőerdejében növő paradió karban tartja a vércukrot és csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét. A mérleg másik serpenyőjében a meglehetősen magas radioaktivitás áll, amit a magban található rádium okoz. A pekándió 1000-szer „sugárzóbb” mint bármely másik élelmiszer, amivel életed során találkozol. Ezzel együtt napi pár szemig nincs ok aggodalomra.

Banán

s\u00e1rga ban\u00e1nok s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


Nagyon sokan tudják, hogy káliumot leginkább banánnal és krumplival lehet bevinni a szervezetbe. Épp a kálium a felelős a gyümölcs minimális radioaktivitásáért is. Amikor elfogyasztunk egy érett banánt, a benne található kálium-40 izotóp által alig kevesebb radioaktív sugárzást „nyelünk el”, mint amekkora dózis az atomerőművek környékén ér minket. Egyébként mindkettő nagyon minimális, banánból 1000 darabot kéne megenned egy ültő helyedben, hogy elérd egy röntgenvizsgálat szintjét.

Vaddisznóhús

barna vaddiszn\u00f3 erd\u0151ben, nappali f\u00e9nyn\u00e9l

Fotó: Max Saeling / Unsplash


Közép-Európában még mindig érezni az Ukrajna területén található Csernobili atomerőmű 1986-as katasztrófájának utóhatásait. Az akkor levegőbe kerülő radioaktív Cézium-137 gyakorlatilag szétszóródott a térség erdőiben. Jó gyűjtője az elemnek a földben növő szarvasgomba, ami viszont a vaddisznók számára fontos táplálék.

Mint látható, egyik kedvenced fogyasztásával sem kell felhagynod, mert csak bizonyos mennyiség fölött válnak egészségre ártalmassá. Úgyhogy továbbra is javasoljuk, egyél banánt, diót és vaddisznóhúst is. Jó étvágyat!