egy fekete hajú szürke pulcsis nő a konyhában

Kínában 1000 éve gyógyító csodafűszerként tisztelik, nálad meg a polcon porosodik

Jó a rák, a gyulladás, a memóriavesztés és a depresszió ellen: nálad is ott bújik a létező legegészségesebb fűszer, és nem is tudsz róla.


A minap a health.clevelandclinic oldalán rábukkantunk egy érdekes cikkre, ami a kurkuma szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól szólt. Szinte biztos, hogy neked is van belőle a konyhádban, csak keveset használod, ezért gondoltuk, veled is megosztjuk, miért érdemes többet fogyasztani belőle.

Olvasd el ezt is! Kevesen tudják, de az egyik legnépszerűbb reggeli növelheti a rák

Mi az a kurkuma?

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma (kurkumagyökérként vagy indiai sáfrányként is ismert) fűszert a curcuma longa növény gyökeréből készítik. A Délkelet-Ázsiából származó kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin, ami antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így talán nem is olyan meglepő, hogy jót tesz a szervezetnek.

1. Megvéd a depresszióval szemben

egy n\u0151 \u00fcl a sz\u00e9ken

Fotó: Anthony Tran / Unsplash


A kurkumin többféleképpen is megküzd a depresszióval. Növeli a szerotonin és a dopamin szintjét, ezek a hormonok is felelősek a hangulat "szabályozásáért".

Ezenfelül a kutatások azt is megállapították, hogy a kurkuma ugyanolyan hatékonyan csökkenti a betegség tüneteit, mint az antidepresszáns gyógyszerek.

2. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

sz\u00edv alak\u00fa t\u00e1rgy

Fotó: jesse orrico / Unsplash


A kurkuma csökkenti a gyulladást és az oxidációt a szervezetben, ezzel pedig a szívbetegségek kialakulása ellen hat. Több tanulmány is bebizonyította, hogy az ázsiai fűszer képes akár visszafordítani a már kialakulóban lévő szívproblémákat.

Ezenfelül az indiai sáfrány fogyasztása a koleszterinszint kordában tartását is segít.

3. Frissen tartja a memóriát

k\u00e9k sz\u00edn\u0171 agy

Fotó: Milad Fakurian / Unsplash


Amikor egy 2018-as kísérlet során demenciában szenvedő emberek bevonásával tesztelték a kurkuma hatásait, kiderült, hogy a kurkumin képes fokozni a memória "teljesítményét".

A kutatók úgy gondolják, hogy a fűszer gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhető ez a pozitív hatás. Jelenleg azt vizsgálják a szakemberek, hogy miként befolyásolhatja az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a kurkuma.

4. Enyhíti a fájdalmat

egy feh\u00e9r szokny\u00e1s n\u0151 \u00fcl

Fotó: Klara Kulikova / Unsplash


A kutatások megállapították, hogy a kurkumagyökér-kivonat alkalmazása csökkenti az ízületi porckopás (osteoarthritis) okozta fájdalmat. A hagyományos kínai orvoslásban egyébként már évszázadok óta használja a kurkumát az ízületi gyulladások kezelésére.

Magának a kurkumának a konyhai megjelenése 4000 évvel ezelőttre tehető, Indiából indult hódító útjára, Kínába a 8. században érkezett meg. Az ázsiai országban az 1200-as években felvirágzott a gyógynövényalapú orvoslás, a kurkuma gyakorlatilag a kezdetektől szerepel a "gyógyszerek" listáján, mint fent írtuk, főleg izületi gyulladások kezelésénél vetették be.

5. Rákellenes hatású

kurkumagy\u00f6k\u00e9r s\u00e1rga por

Fotó: tarapong srichaiyos / Shutterstock


Több kutatás is megállapította, hogy a kurkumin nagy mértékben befolyásolja a rákos sejtek növekedését és fejlődését.

Egy amerikai tanulmány szerint pedig a sárga fűszer 40 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát a férfiaknál.

Hogyan használd?


Már tudod, hogy milyen egészséges a kurkuma, így nincs más hátra, mint valami finomságot készíteni belőle. Az alábbi videóban szerepel meleg tejes ital, trópusi ízvilágú smoothie és kurkumás zabkása. Ha csak az egyiket beépíted az étrendedbe, akkor már nyert ügyed van.