egy nő kanalat és villát fog a kezében
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

30 perc alatt elkészíthető, elronthatatlan étel, ami megvéd a ráktól

Egy pillanatok alatt elkészíthető, rákellenes hatású ételt mutatunk, amihez a hozzávalókat nem a Marsról kell beszerezned.



Talán nem gondolnád, de az életmód és az étrend hihetetlen mértékben befolyásolja az egészségedet. Ha te már a tudatosan táplálkozók közé tartozol, akkor biztosan tetszeni fog az az étel, amit a bonappetit oldalán találtunk. Íme!

Ez is érdekelhet: Szalonna és bandája: íme az 5 legegészségtelenebb étel

tofu egy deszk\u00e1n

Fotó: inewsfoto / Shutterstock


Az említett fogás nem más, mint a szezámmagos tofu brokkolival. A tofu egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer, de ami még fontosabb, hogy nagyon egészséges. Sok rost található benne, ennek köszönhetően csökkenti például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezenfelül több tanulmány is megállapította, hogy az olyan szójaételek, mint például a tofu fogyasztásával megelőzhetők a memóriazavarok is.

z\u00f6ld brokkoli

Fotó: Leilani Angel / Unsplash


Az étel másik szuper egészséges alapanyaga a brokkoli, ami szintén rostdús, ezen kívül tápanyagban gazdag, beleértve a C-vitamint, a K-vitamint, a vasat és a káliumot. Ráadásul, csakúgy mint a tofu, a brokkoli is "rákellenes" vegyületeket tartalmaz. A brokkoli nyersen és főzve is fogyasztható, de a legújabb kutatások megállapították, hogy akkor a legegészségesebb, ha párolva készíted el.

Tofu brokkolival recept

tablet recepttel, fakan\u00e1l, fogpiszk\u00e1l\u00f3

Fotó: Jeff Sheldon / Unsplash

Hozzávalók

  • 400 gramm tofu
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 1 darab mogyoróhagyma
  • 1 darab gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ¼ csésze szójaszósz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1½ teáskanál és ¼ csésze kukoricakeményítő
  • 1½ só
  • 1 evőkanál és ¼ csésze növényi olaj
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • Párolt fehér vagy barna rizs (tálaláshoz)
felv\u00e1gott brokkoli

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


Így készül

  • Vágjuk félbe a tofut vízszintesen, majd szeleteljük nagyjából 3 centiméteres kockákra.
  • Egy rétegben helyezzük el egy peremes tepsibe.
  • Daraboljuk fel a brokkolit és vágjuk össze a hagymát.
  • Egy kanál segítségével kaparjuk le a gyömbér héját, majd reszeljük egy kis tálkába. Lereszelve adjuk hozzá a fokhagymát.
  • Adjuk hozzá a szójaszószt, a barna cukrot, a tahinit, a rizsecetet, a szezámolajat, a kukoricakeményítőt, a sót és 3 evőkanál vizet. Jól keverjük össze a szószt és tegyük félre.
  • Szórjuk meg a tofut sóval és kukoricakeményítővel és hagyjuk állni.
  • Melegítsük fel a növényi olajat egy nagy tapadásmentes serpenyőben.
  • Adjuk hozzá a brokkolit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • Időnként megforgatva puhára főzzük, körülbelül 5 perc alatt.
brokkolis tofu rizzsel

Fotó: Kate.cat / Shutterstock


  • Vegyük ki a brokkolit és tegyük egy tányérba.
  • Újra tegyünk a serpenyőbe olajat, és adjuk hozzá a tofu kockákat.
  • 3-4 percenként megforgatva süssük aranybarnára őket. Ehhez nagyjából 10-12 percre lesz szükség.
  • Vegyük ki a tofut és ezt is tegyük félre.
  • Tegyük a serpenyőbe a szószt és főzzük addig, amíg besűrűsödik.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor azonnal vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá brokkolit és a tofut.
  • Jól keverjük össze őket.
  • A végén adjuk hozzá a pirított szezámmagot és a mogyoróhagymát.
  • Párolt fehér vagy barna rizzsel tálaljuk.