fűszernövények az ablakban
Fotó: Sonya Anro / Shutterstock

A kutatók találtak a magyar konyhákban két fűszert, ami rákellenes hatású

Szinte biztos, hogy a te konyhádban is megtalálható az a két hétköznapi fűszer, amiről most kiderült, hogy rákellenes vegyületeket tartalmaz.A minap a marthastewart.com oldalán megjelent egy érdekes cikk egy nemrég publikált kutatásról, ami kiderítette, egyes fűszernövények antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásukkal segítenek leküzdeni a rákos megbetegedéseket. Cikkünk további részéből azt is megtudhatod, hogy mely növényekről van szó.

Ez is érdekelhet: 500 éve használjuk a fűszert, amiről most kiderült, csökkenti a vérnyomást

kakukkf\u0171 egy barna asztalon

Fotó: Artamonova Alla / Shutterstock


Több kutatás is kimutatta már, hogy a konyhaszekrényben tárolt egyes fűszerek nemcsak finomak de kifejezetten egészségesek is: a kurkuma jó például az égési sérülésekre, míg a szegfűszeg a fogfájás kezelésére használható.

Az amerikai Purdue University kutatói most arra is rájöttek, hogy a kertedben termesztett fűszernövények, mint például a kakukkfű és az oregánó, olyan rákellenes vegyületeket tartalmaznak, amik képesek megakadályozni a daganatok kialakulását. Ez azért különösen jó hír, mert nem egzotikus, nehezen beszerezhető fűszerekről van szó, ma már gyakorlatilag mindkettő alaptartozék a magyar konyhákban.

A fűszernövényeken végzett vizsgálatok alapján a tudósok megállapították, hogy az árvacsalánfélék családjába tartozó növények némelyike nagyon gazdag antioxidánsokban. Ezek egyikéről, a növények egyik fontos alkotóeleméről, a timohidrokinonról kiderült, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik - ez van az oregánóban és a kakukkfűben is. A kutatók nem titkolt célja, hogy a jövőben "fejlesszenek ki", amikben még koncentráltabban megjelennek a rákellenes vegyületek.

Természetesen még további vizsgálatok elvégzése szükséges, ám az már biztos, kutatók által most feltárt eredmények nagy lökést adnak további növényfajok alaposabb megismeréséhez.