sárga-fehér-barna muffinok fa asztalon
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: Rákóczi-túrós muffin

A legendás magyar Rákóczi-túrós muffin köntösben! Hétköznapi, a legtöbb háztartásban megtalálható alapanyagokból, hamar összeállítható sütemény. Vendégvárónak is remek.



Hozzávalók

  • 150 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 350 g túró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 170 g cukor
  • 150 g baracklekvár
  • 3 tojásfehérje
  • 1 citrom héja

Így készül

  1. A lisztet és a porcukrot elkeverjük, hozzáadjuk a hideg vajat és egy evőkanál jéghideg vizet, majd éppen csak eldolgozzuk, hogy összeálljon.
  2. Fóliában pihentetjük fél órán át, majd kinyújtjuk és kibéleljük a tésztával a muffinforma alját, végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben 5 percen át elősütjük.
  3. Megvárjuk, míg a tészták langyosra hűlnek, majd egyenként megtöltjük a búzadarával, 50 g cukorral, a citrom héjával és az egész tojással elkevert túróval.
  4. A formák tetejére 1-1 kanál baracklekvár kerül, végül pedig elosztva a 120 g cukorral habosra vert 3 tojásfehérje. További 10-15 percen át sütjük.