átlátszó befőttesüvegben piros krém és kanál, körülötte zöldség
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: málnás rebarbara chutney speciális fűszerezéssel

Valósásig ízorgia ez a chutney: felsorolni is nehéz, mi minden kerül bele a (manapság már egész évben kapható) rebarbarán és a málnán kívül.



Hozzávalók

  • 2 fej nagy lila hagyma
  • 500 g rebarbara
  • 150 ml málnaszörp
  • 1 db alma
  • 2 evőkanál mustár
  • 10 ml málnaecet
  • 80 g barna cukor
  • 30 mm gyömbér
  • só, frissen őrölt bors
  • fekete kömény
  • szegfűbors, szerecsendió, Cayenne-bors, csili ízlés szerint

Így készül

  1. A lila hagymát vágjuk vékony csíkokra. A rebarbarát mossuk meg, s vágjuk azt is kisebb darabokra. Az almát hámozzuk meg, a héját is daraboljuk fel, majd tegyük az előbbiekkel együtt fazékba.
  2. Kapcsoljuk tűzhelyet alacsony hőfokra, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a mustárt és a fekete köményt is, és kóstolgassuk a chutney-t főzés közben.
  3. Amikor már lekvárszerű állaggal van dolgunk, reszeljük bele a gyömbért is, adjuk hozzá a málnaszörpöt, s főzzük még 5–10 percig.
  4. Tálalhatjuk hús mellé, de ehetjük magában,különlegesebb sajtokkal, dióval, mazsolával.
VINCE-tipp: Engedjük el a fantáziánkat! Szórjunk bele keleti fűszereket, adjunk hozzá friss ecetet vagy frissen facsart citromot és adjunk hozzá cukrot. Minden chutney más, és mindegyikben ott van a saját kreativitásunk is.