bacon szeletek, tojások, fokhagymák egy vágódeszkán

A bacon kíváló ízesítő és dísztítő elem

Fotó: James Kern / Unsplash

A bacon 1000 arca: ételek, amiket ellenállhatatlanná tesz

A bacon sokkal több, mint egy finom reggeli kelléke, vagy a húsok és a máj begöngyöléséhez használható ínyencség. Meg is mutatjuk, milyen ételeket tudsz vele még megízesíteni.



Krémlevesek

Krémlevesek tetejére és hagyományos levesek alá

Fotó: Karolina Kołodziejczak / Unsplash

Különleges ízvilágúvá varázsolhatod a krémleveseket, ha a már megszokott olajon pirított hagyma helyett pirított baconkockákat használsz alapként. A megpirított bacon olaján elkészített édesburgonya-, sütőtök- vagy borsóleves mély, telt ízű finomság lesz, amit ha főzés közben megbolondítasz egy kanál mézzel, tuti, hogy még izgalmasabb lesz a végeredmény. Tálaláskor bármelyik verziót feldobja, ha egy szelet fodrosra sült baconnel díszíted, a ropogós állag tökéletesen egészíti ki a leves krémességét.

Mi legyen a zsírral?

Ha már megpirult a baconöd és kisült belőle a zsír, ne öntsd ki, nyugodtan tedd el későbbi felhasználásra. Sült krumplihoz is tökéletes, de leveshez, húsokhoz is felhasználhatod.

​Hagyományos falatok

Finom vendégváró lehet a baconös pogácsa. A recept nem ördöngösség: a túrós, 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához adj 20 dkg, apró kockára vágott, előre megpirított bacont, a tésztát a szokásos módon keleszd és süsd ki.

Ha a sós tésztáknál maradunk, a quiche-eket is feldobhatod baconnel, akár a szeletelt, akár a kockázott változatával. Ha az előbbit választod, érdemes a nyers pitetésztára fektetni őket, majd erre jöhet a quiche tölteléke, legyen az spárgás, spenótos, négysajtos vagy húsos. Ha a kockázott változat mellett döntenél, pirítás után egyszerűen csak keverd bele a quiche töltelékébe, és voilá, sütés után kész is az isteni étel!

​Édes ételek, sós változatban

Kis\u00fct\u00f6tt muffinok r\u00e1cson

Muffin, palacsinta, pancake egyaránt szereti a bacont

Fotó: Aneta Voborilova / Unsplash

Mivel muffinból létezik sós változat, méghozzá rengetegféle, jó, ha tudod, hogy itt is van baconös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis túróval, kaporral és baconnel, de társíthatod akár különféle (például füstölt vagy márvány-) sajttal is.

A palacsinta egyik alapanyagaként is megállja a helyét a bacon. Itt elsősorban az amerikai, kisebb és vaskosabb palacsintára gondolunk, aminek a sós változatának a tészájába is beleszórhatsz aprított bacont, de akár egy sós tésztájú pancake mellé is eheted a megpirított baconszeleteket.