barnahajú nő fekete felsőben

Ezt a 4+1 ételt mindenképpen kerüld, ha refluxod van

Gyakran szenvedsz savas refluxtól de nem tudod, hogy mely ételek okozzák a problémát? Az alábbi lista egy kis támpont, hogy kiderüljön, mi a tiltott gyümölcs.


Arról már mi is beszámoltunk korábban, hogy a késő esti falatozás sajnos savas refluxhoz vezet, most viszont a wellandgood oldal segítségével annak néztünk utána, általában melyik ételek rontanak a savas refluxos állapoton.

Ez is érdekelhet: Refluxosok is ihatnak kávét - 3 szabályt kell betartaniuk

1. Sült és zsíros ételek

s\u00fclt krumpli \u00e9s hamburger

Fotó: Jonathan Borba / Unsplash


Bármilyen finomak is legyenek, a sült és zsíros ételek súlyosbítják a savas refluxot, mivel hosszabb ideig tart az emésztésük, így növelve a reflux valószínűségét és a sav mennyiségét.

2. Savas élelmiszerek

paradicsomos pizza, bazsalikom, mozarella

Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash


Itt első sorban a paradicsomra és a citrusfélékre gondolunk.

Ezen ételek hatására ugyanis több sav termelődik a gyomorban, ami szintén refluxhoz vezet. Ha tehát rendszeresen tapasztalsz savas refluxot, akkor érdemes lemondanod a friss paradicsomról és egyes gyümölcsökről.

3. Hagyma

v\u00f6r\u00f6shagyma szeletek

Fotó: Mockup Graphics / Unsplash


Sajnos az egyik alap zöldségünk, a hagyma is képes kellemetlen refluxot előidézni. Fontos azt is tudni, hogy a friss hagyma gyakrabban idézi elő a problémát, mint a főtt verzió. Ha nem bírsz lemondani a hagymáról, akkor próbáld meg a grillezett, sült, pirított vagy karamellizált hagymát.

4. Fűszeres ételek

wasabi, sushi \u00e9s p\u00e1lcika

Fotó: Regina Anaejionu / Unsplash


Csípős szósz, könnyfakasztó wasabi és nachos tüzes jalapenoval. Több kutatás is megállapította, hogy ezek a pikáns finomságok szintén kellemetlen refluxot idéznek elő.

+1. Alkohol

sz\u00ednes kokt\u00e9lok \u00fcveg poharakban

Fotó: Helena Yankovska / Unsplash


Egyértelmű kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a savas reflux előfordulása között. Az alkohol ugyanis vizelethajtó, ami súlyosbítja a savas reflux tüneteit. Ha tehát egy éjszakai buli után refluxot tapasztalsz, akkor legközelebb érdemes visszavenni a koktélok mennyiségéből.

egy feh\u00e9r p\u00f3l\u00f3s barna haj\u00fa f\u00e9rfi

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


A listán szereplő ételek természetesen nem mindenkinek okoznak refluxot. Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik étel a bűnös, akkor indíts egy naplót, amiben feljegyzed az elfogyasztott ételeket és a hatásaikat.