Reggeli: együnk vagy ne együnk? Érvek és ellenérvek

2023. szeptember 16.

A reggeli beindítja a napot, a reggeli elhagyása segíti a fogyást – szól az egyik és másik tábor érve. Szakértők segítségével igyekszünk eldönteni a vitát.

Mi volt előbb: a rántotta vagy a müzli? Választól függetlenül talán kimondható, az olyan ételek, mint a tojás, a pirítós, a gyümölcsök, a yoghurt, vagy a müzli már nagyon régóta képezik a nap első fogásának részét. Ezekről úgy tartják, az anyagcsere beindításával előkészítik agyunkat a nap kezdetére. Ám jogosan tehető fel a kérdés: biztosan így van ez? A szakértők szerint nem feltétlenül.

Az egykor a nap legfontosabb étkezéseként számontartott reggeli előnyeit mára egyre többen megkérdőjelezik. Egyes szakértők úgy vélik, egy kiegyensúlyozott reggeli fontos ahhoz, hogy jól induljon a nap, és abban is segíthet, hogy ne együk túl magunkat a nap további részében. Mások szerint viszont a reggeli kihagyásával elősegíthetjük a fogyást és javíthatunk egészségünkön – számol be az ellentmondásos véleményekről a deliciousmagazine.

Kinek higgyünk?

Az Egyesült Királyság hivatalos egészségügyi tanácsa szerint nem érdemes kihagynunk a reggelit. A National Health Service (NHS) ajánlása úgy szól: azzal, hogy megfosztjuk magunkat a nap első fogásától, szervezetünk szükséges tápanyagoktól esik el, valamint sokkal nehezebben állunk ellen a napközbeni nassolásnak.

Néhány kutatás egyenesen azt állítja: azok, akiknek az ebéd a nap első fogása, gyakrabban küzdenek túlsúllyal és jobban ki vannak téve a szívet érintő betegségeknek. Ez Tim Spector szerint viszont nem biztos, hogy így van. A professzor a londoni Kings College felsőoktatási intézmény táplálkozással is foglalkozó genetikai epidemiológusa (betegségek terjedésével foglalkozó ágazat) egész könyvet szentelt a témának. Ebben felhívja a figyelmet: azok, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, általában alacsony jövedelemmel rendelkeznek és (emiatt is) rosszabb minőségű táplálékokat visznek be szervezetükbe. Mindez erősen hatással lehet a kutatások eredményére. „A különböző szociális faktorok befolyásolhatják az emberek testsúlyát, ám mindennek köze sincs ahhoz, hogy valaki eszik reggelit, vagy sem. A reggeli kihagyása mindazonáltal egy könnyen megvalósítható stratégia lehet azok számára, akik le szeretnének adni pár kilót” – mondja Spector.

Reggeli, csak később

fehér tányéron pirítós, gomba, tojás, zöldség
Fotó: Maddi Bazzocco / Unsplash

A Kings College egy másik táplálkozási szakértője, Dr. Sarah Berry szerint azok az előnyök (fogyás, jobb anyagcsere), melyeket az emberek a reggeli kihagyásának tulajdonítanak, igazából annak tudhatók be, hogy ezek az emberek ilyen módon meghosszabbítják az „éjszakai böjtjüket”. (Ez annyit jelent, hogy úgynevezett időkorlátos étkezést alakítanak ki, ahol a reggeli kihagyásával szűkítik az „evési intervallumukat”.)

Dr. Berry elmondása szerint a legjobb, amit tehetünk az az, ha a vacsorát koraestére időzítjük, melyet így egy 14 órás böjt fog követni. A legtöbb ember számára mégis kényelmesebb, ha egyszerűen kihagyják a reggelit, vagy éppen későbbre tolják azt. Ezt aztán gyakran egy későbbi vacsora követ. Berry szerint mindkét opció előnyösnek mondható. Javaslata szerint érdemes még este 8 előtt elfogyasztanunk a vacsorát, majd 14 óra elteltével, reggel 9 után hozzáfognunk a reggelihez.

Egy a cikkben megszólaltatott másik szakértő, Thalia Pellegrini szerint nagyon jó, ha valaki képes 12-14 órás böjtöt tartani. „A megfelelő tápanyagbevitelhez azonban elsősorban inkább az a fontos, mit eszünk” – állítja. Mint mondja, amikor leesik a vércukrunk, jobban szoronghatunk, szédülhetünk, vagy éppen ingerlékenyebbek lehetünk. Ilyen esetben a szervezetünk energiáért kiált, emiatt pedig gyakran olyan „sebtapaszokhoz” nyúlunk, mint az édességek vagy a koffein. Ezeknek a vércukorszintre gyakorolt hatása viszont pár óra alatt elmúlik, amitől ismét fáradtabbak leszünk, így újra megkívánjuk őket.

Ha mégis reggelizünk

A megkérdezett szakértők szerint a tökéletes reggeliben megtalálható a cukor, valamilyen egészséges zsiradék, a fehérje és a rostok is. Így például sós irányban a tojásos étel, a gomba, a paradicsom, a pirítós és a bogyós gyümölcs is kiváló választás lehet. Ha inkább édesszájúak vagyunk, próbáljuk ki a gyümölcsökkel, mézzel és yoghurttal fogyasztott fahéjas francia pirítóst. A müzli és zabkása is egészségesnek mondható, viszont ne feledkezzünk el róla, hogy valamilyen fehérjét is adjunk az ételhez. Például chia magokat vagy mandulát, amit a végén almával vagy körtével egészíthetünk ki a kicsit édesebb összhatás kedvéért. A smoothie-k is jó opciót jelentenek. Ezekbe a gyümölcsök mellett legalább egy zöldséget és valamilyen fehérjeforrást is keverjünk bele. Ilyen lehet például a yoghurt, a kefir, a héjas termések, vagy a chia magok.

Címlapfotó: Brooke Lark / Unsplash