egy barnahajú nő egy dobozból eszik

Egy apró, tojás alakú élelmiszerrel megnégyszerezheted a fogyókúrád eredményét

Hajlamosak vagyunk bizonyos hozzávalókat kihagyni a reggelinkből, pedig pont ezek segítenek a fogyásban.


A reggeli rendkívül fontos, arról például már korábban írtunk, hogy a nap első étkezése segít leküzdeni a stresszt és a szorongást. De egy kutatás most különleges kapcsolatot talált a reggelizés és a fogyás között. Mutatjuk is!

Ez is érdekelhet: 4 budapesti hely, ahol angol reggelit ehetsz

gofri, eper, toj\u00e1s, b\u00f6gre k\u00e1v\u00e9val

Fotó: Rachel Park / UnsplashEgy nemrég ismertetett friss kutatás során a résztvevők fehérjében és szénhidrátban gazdag reggelit fogyasztottak. A nap hátralévő részében viszont ragaszkodtak az alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendhez - számolt be a spring oldala.

mandarin, croissant, k\u00e1v\u00e9

Fotó: João Marcelo Martins / Unsplash


A tanulmányt készítő kutatók végül megállapították, hogy a kalóriadús reggeli megnégyszerezi a fogyást.

Az eredmények alapján továbbá az is kiderült, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli csökkenti a magas cukor- és magas zsírtartalmú ételek iránti vágyat, és enyhíti az étvágyat a nap folyamán.

palacsinta, eper, lekv\u00e1r \u00e9s villa

Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash


Inkább az édes reggeliket részesíted előnyben? Akkor jó hírünk van számodra, azoknak a résztvevőknek ugyanis, akik egy darab süteményt fogyasztottak reggelire, alacsonyabb lett az inzulin- és a trigliceridszintjük. Ha mégis sósat ennél, akkor a szakemberek a tojás, görög joghurt és a sovány hús beépítését javasolják.

feh\u00e9rk\u00f6penyes emberek tabletet fognak

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


A tanulmány szerzője, Dr. Jakubowicz így kommentálta a kutatás eredményét:

Az alacsony szénhidráttartalmú reggeli nem jó módszer a súlycsökkentésre, ez az étrend ugyanis csak fokozza a szénhidrát utáni vágyat, illetve lassítja az anyagcserét. Ennek eredményeként a rövid fogyás után gyorsan visszatér a nem kívánt súly.

toj\u00e1s serpeny\u0151ben, feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rok

Fotó: Ali Inay / Unsplash


Már mi is írtunk arról, hogy az összes étkezés közül a reggeli a legfontosabb a nap folyamán, a fiatal amerikai felnőttek 60 százaléka mégis kihagyja. Ez különösen nagy probléma a tinédzsereknél ugyanis ez a szokás szorosan összefügg a súlygyarapodással, a megnövekedett BMI-vel (testtömeg index) és az elhízással.