ételek fehér tányérokban egy tálcán egy repülőn

Végre nyugodtan alhatunk: megfejtették, miért ízlik jobban a paradicsom a repülőn

50 évig a legmagasabb tudományos szinteken foglalkoztak a kérdéssel, de megtalálták a választ. Döntsd el magad, megérte-e!


Egy nagyon érdekes cikkre bukkantunk a southernliving.com oldalon, amiben azt magyarázzák el, miért érezzük egészen másmilyennek az ízeket a levegőben, mint a földön. Szinte az utasszállító repülőgépekkel egyidősek az ott zajló folyamatokkal kapcsolatos kutatások. Már az 1970-es években kiderítették például, hogy a megváltozott légköri viszonyok (szárazabb levegő, kisebb nyomás, mint a földfelszínen) tompítják érzékszerveinket – hasonlóan a náthához. (2010-ben német kutatók azt is kiszámolták, nagyjából 30% a különbség.)

Ezt felismerve kezdtek egy időben mézes pörkölt mogyorót felszolgálni az utakon, mondván, az intenzív sós-édes ingerek talán eljutnak az utasok „agyáig”.

A jelenség ugyanis az ötödik alapíznél, az egyszerre sós-édes-savanykás, úgynevezett umaminál a legkevésbé tetten érhető, vagyis annak érzékelése tompul a legkevésbé. Így különösen nagy kontraszt alakul ki viszont a többi, repülőgépen elfogyasztott, ízetlenebbnek tűnő étellel-itallal szemben. Ezért érezzük tehát még intenzívebbnek, ízletesebbnek például az umamiban gazdag paradicsomlevet a repülőn.