hosszú hajú nő szendvicset eszik

60%-kal csökkenti a rák esélyét a rezisztens keményítő: mutatjuk, melyik ételekben van

Hétköznapi zöldségek, gyümölcsök a listán.


Egy több mint 20 éven át tartó, világszerte csaknem 1000 résztvevőt érintő vizsgálat fontos eredményre jutott: több mint 60 százalékkal csökkenthető egyes rákos megbetegedések kockázata, ha egyszerűen több rezisztens keményítőt viszünk az étrendünkbe.

A Science Alertben publikált és a sonline.hu által összefoglalt eredmények annyira meggyőzőek voltak, amikor a gyomor és bélrendszert érintő ráktípusok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket. Így akarnak biztosak lenni abban, hogy nem hagytak figyelmen kívül semmilyen fontos tényezőt.

Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb – idézi az említett cikk John Matherst, az angliai Newcastle Egyetem vezető kutatóját. A felső tápcsatornát érintő rákos megbetegedések közé tartoznak a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák.

"Az eredmények izgalmasak, de a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez" - teszi hozzá az egyik kutató, Tim Bishop, a Leedsi Egyetem genetikai epidemiológusa.

Mi az a rezisztens keményítő?

A rezisztens keményítő olyan keményítőtípus, amely áthalad a vékonybélen, majd a vastagbélben erjed, ahol táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Számos élelmiszerben megtalálható, többek között az enyhén zöld banánban, a zabban, a főtt és lehűtött tésztában és rizsben, a borsóban, a babban.

Miben van sok rezisztens keményítő?

tarkabab szemek

Fotó: Shelley Pauls / Unsplash

  • banán (különösen a zöld banán)
  • zab
  • főtt rizs
  • bab
  • főtt krumpli
  • lencse