
5+1 rezsicsökkentő főzési tipp
Az energiaszámlák csökkentése érdekében már a konyhában el kell kezdened a spórolást. Íme, pár rezsibiztos főzési tipp!
A konyhában felhasznált energia általában az elkészített ételtől, a konyhai gépek korszerűségétől és a főzés módjától függ. De szerencsére, nem kell új gépekre beruháznod vagy lemondanod a kedvenc vörösboros pörköltedről, ugyanis már egy kis odafigyeléssel is sok energiát tudsz megspórolni.
1. Használd a mikrót
Fotó: JOSBRA design / Unsplash
Az ételek felmelegítésének leghatékonyabb és leggyorsabb módja a mikróhullámú sütő. Kisebb méretének köszönhetően a hő jobban összpontosul az ételre, mint mondjuk a sütőben - olvasható az uswitch cikkében. Ha csak rövid időd van megebédelni, akkor mindenképpen a mikrót válaszd és ne a sütőt.
2. Forrald fel a vizet
Fotó: laura adai / Unsplash
Egy csomó időt és energiát megspórolsz, ha a zöldség pároláshoz vagy tészta főzéshez szükséges vizet egy vízforralóban felforralod, majd beleöntöd az edénybe. Gondolj csak bele, így nem kell megvárnod, míg a kerámialapos tűzhely hosszas percek alatt felforralja a vizet.
3. Főzd meg a burgonyát
Fotó: Markus Winkler / Unsplash
Ha burgonyát szeretnél sütőben sütni, akkor előtte főzd meg egy edényben, mert így kevesebb idő alatt sül meg a sütőben.
4. Vágd össze az alapanyagokat
Fotó: Kyle Mackie / Unsplash
Ha nagyadagot készítesz egy ételből, akkor érdemes az összetevőket például a húst apró darabokra felvágni, hiszen így gyorsabban elkészül, mintha nagy darabokat próbálnál meg főzni.
5. Kapcsold ki a sütőt
Fotó: Raspopova Marina / Unsplash
Ha elektromos sütőt használsz, akkor az étel elkészülte előtt, akár 10 perccel korábban is lekapcsolhatod, mivel a sütő hőmérséklete változatlan marad. De, ami a legjobb, hogy a sütő energiafogyasztása nélkül is teljesen átsül.
+1.
Fotó: Annie Spratt / Unsplash
Bizonyos edénytípusok jobban vezetik és tartják a hőt. A rézből készültek például gyorsabban melegszenek fel, mint a rozsdamentes acél edények. Az öntöttvas serpenyők pedig hatékonyabban megtartják a hőt, így nem kell őket sokáig melegíteni.