barnahajú nő a konyhában főz

5+1 rezsicsökkentő főzési tipp

Az energiaszámlák csökkentése érdekében már a konyhában el kell kezdened a spórolást. Íme, pár rezsibiztos főzési tipp!


A konyhában felhasznált energia általában az elkészített ételtől, a konyhai gépek korszerűségétől és a főzés módjától függ. De szerencsére, nem kell új gépekre beruháznod vagy lemondanod a kedvenc vörösboros pörköltedről, ugyanis már egy kis odafigyeléssel is sok energiát tudsz megspórolni.

1. Használd a mikrót

feh\u00e9r sz\u00edn\u0171 konyha, fakan\u00e1l

Fotó: JOSBRA design / Unsplash


Az ételek felmelegítésének leghatékonyabb és leggyorsabb módja a mikróhullámú sütő. Kisebb méretének köszönhetően a hő jobban összpontosul az ételre, mint mondjuk a sütőben - olvasható az uswitch cikkében. Ha csak rövid időd van megebédelni, akkor mindenképpen a mikrót válaszd és ne a sütőt.

2. Forrald fel a vizet

ez\u00fcst sz\u00edn\u0171 v\u00edzforral\u00f3

Fotó: laura adai / Unsplash


Egy csomó időt és energiát megspórolsz, ha a zöldség pároláshoz vagy tészta főzéshez szükséges vizet egy vízforralóban felforralod, majd beleöntöd az edénybe. Gondolj csak bele, így nem kell megvárnod, míg a kerámialapos tűzhely hosszas percek alatt felforralja a vizet.

3. Főzd meg a burgonyát

s\u00fclt burgonya egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Markus Winkler / Unsplash


Ha burgonyát szeretnél sütőben sütni, akkor előtte főzd meg egy edényben, mert így kevesebb idő alatt sül meg a sütőben.

4. Vágd össze az alapanyagokat

h\u00fas szeletek, fadeszk\u00e1n \u00e9s k\u00e9s

Fotó: Kyle Mackie / Unsplash


Ha nagyadagot készítesz egy ételből, akkor érdemes az összetevőket például a húst apró darabokra felvágni, hiszen így gyorsabban elkészül, mintha nagy darabokat próbálnál meg főzni.

5. Kapcsold ki a sütőt

s\u00fct\u0151r\u00e1csok, keny\u00e9r darabok, rozmaring \u00e9s sajt

Fotó: Raspopova Marina / Unsplash


Ha elektromos sütőt használsz, akkor az étel elkészülte előtt, akár 10 perccel korábban is lekapcsolhatod, mivel a sütő hőmérséklete változatlan marad. De, ami a legjobb, hogy a sütő energiafogyasztása nélkül is teljesen átsül.

+1.

barnasz\u00edn\u0171 ed\u00e9nyek, \u00e9s kanalak

Fotó: Annie Spratt / Unsplash


Bizonyos edénytípusok jobban vezetik és tartják a hőt. A rézből készültek például gyorsabban melegszenek fel, mint a rozsdamentes acél edények. Az öntöttvas serpenyők pedig hatékonyabban megtartják a hőt, így nem kell őket sokáig melegíteni.