
Tisztítja az érfalat, segíti az emésztést és már csak 1 hónapig ehetjük – mi az?
Tele van vitaminnal, finom, sokoldalúan felhasználható, de sajnos nem tart örökké.
A Tudatós Vásárlók oldalán akadtunk rá egy érdekes cikkre, ami egyik kedvenc nyári gyümölcsünket mutatja be részletesen. Még azt is leírják, hogyan érdemes tárolni és felhasználni, hogy maximálisan kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. Úgy gondoltuk, veled is megosztjuk, mi mindent érdemes tudni a ribizliről.
A ribiszkefélék családja (Grossulariaceae) elsősorban az Egyenlítőtől délre őshonos. A 150 fajjal népesnek mondható Ribes nemzetség viszont az északi féltekén él: magasabb fekvésű, kissé nedves, hűvös területeken vadon megterem. A savanykás, roppanósan lédús ribizlit június végétől augusztusig szedhetjük.
Fotó: Anya Osintsova / Unsplash
A ribizli színváltozatai különböző növényfajokhoz tartoznak. A fehér ribizli (R. vulgare) húsa sárgásfehér, éretten áttetsző. Kevésbé savas, mint a piros. A rózsaszínű ribizli átmenetet képez a piros (R. rubrum) és a fehér között, héja színtelen, húsa rózsaszínű. A feketeribizli, az akár másfél méter magasra is megnövő cserje például a tibeti fennsíkok szülötte. A népi gyógyászat régóta használja.
A gyógyító ribizli
- Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitaminokban (B, C, P).
- Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.
- Hatásos egyes vesebetegségek és reumatikus panaszok esetén. Méregteleníti a szervezetet. Hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak.
- Serkenti a máj működését, nyugtatja a gyomrot.
- A csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, enyhítik az ízületi gyulladások tüneteit.
Hogyan vásárold, hogyan tárold?
- A kemény, fényes bogyókat keresd. A mély piros és már egészen fekete ribizlik a legérettebbek. A fehér ribizli éretten sárgásan ragyog.
- Az esőben szedett ribizli hamar romlásnak indul.
- A fürtös ribizli könnyebben eltartható, mint a gurulós.
- Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
Hogyan használd fel?
Fotó: Bruna Branco / Unsplash
Fogyaszd a ribizlit nyersen, vagy fagyaszd le. Tedd gyümölcssalátába, szórd az elkészült gyümölcslevesbe, díszíts vele süteményt, készíts belőle lekvárt.