barna rizs tányérban

Hónapokkal meghosszabbíthatod a rizs élettartamát, ha jó helyen tárolod

Azt gondolhatnánk, hogy a rizs tárolása az egyik legegyszerűbb feladat a konyhában. Pedig mint kiderült, könnyen meglepetés érhet minket.


A food52 újságírója Ruth Reichl séf gasztrokönyvének olvasása közben bukkant egy érdekes gondolatra egy főzési trükkel kapcsolatban, ami nem hagyta nyugodni.

Az említett fél mondat így hangzott:

Ha bármilyen mennyiségű Arborio vagy Carnaroli rizst vásárolsz, tartsd a hűtőben. Ellenkező esetben gyorsabban megromlik, mint gondolnád

– tanácsolja Reichl.

Adódik rögtön a kérdés: tényleg lehet a száraz rizst a hűtőszekrényben tárolni?

Egy jól felszerelt konyhában alapvetően több fajta rizs is fellelhető, így már az is kérdéses, beférne-e mind a hűtőbe. De egyáltalán van-e értelme? Az újságíró utánajárt!

Amerikában létezik egy rizsügyekben jártas szövetség, a USA Rice, akik szerint a nyers rizst „hűvös, száraz helyen, egy olyan szorosan zárt edényben kell tárolni, ami távol tartja a port, a nedvességet és más szennyeződéseket".

Mint kiderült, a fehér rizs „szinte korlátlan ideig" eláll a kamra polcán, de a barna rizs már közel sem ilyen rugalmas.

A fehér rizst nem kell félteni

Fotó: Unsplash/Pille R. Priske


A korparétegben található olaj miatt ez a rizs körülbelül hat hónapig eltartható. Hűtőszekrényben vagy fagyasztóban való tárolás ajánlott a hosszabb eltarthatóság érdekében

– írják.

Érdemes a rizsszemeket légmentesen záródó, jól záró edényben tárolni, hogy a legnagyobb ellenség, a nedvesség ne tudjon bejutni Ha a rizst a hűtőben tárolod, akkor viszont úgy tűnik, tényleg hónapokkal meghosszabbítod az eltarthatóságát.