
Hónapokkal meghosszabbíthatod a rizs élettartamát, ha jó helyen tárolod
Azt gondolhatnánk, hogy a rizs tárolása az egyik legegyszerűbb feladat a konyhában. Pedig mint kiderült, könnyen meglepetés érhet minket.
A food52 újságírója Ruth Reichl séf gasztrokönyvének olvasása közben bukkant egy érdekes gondolatra egy főzési trükkel kapcsolatban, ami nem hagyta nyugodni.
Az említett fél mondat így hangzott:
Ha bármilyen mennyiségű Arborio vagy Carnaroli rizst vásárolsz, tartsd a hűtőben. Ellenkező esetben gyorsabban megromlik, mint gondolnád
– tanácsolja Reichl.
Ez is érdekelhet: A 7 leggyakoribb tévhit a tésztafőzéssel kapcsolatban.
Adódik rögtön a kérdés: tényleg lehet a száraz rizst a hűtőszekrényben tárolni?
Egy jól felszerelt konyhában alapvetően több fajta rizs is fellelhető, így már az is kérdéses, beférne-e mind a hűtőbe. De egyáltalán van-e értelme? Az újságíró utánajárt!
Amerikában létezik egy rizsügyekben jártas szövetség, a USA Rice, akik szerint a nyers rizst „hűvös, száraz helyen, egy olyan szorosan zárt edényben kell tárolni, ami távol tartja a port, a nedvességet és más szennyeződéseket".
Mint kiderült, a fehér rizs „szinte korlátlan ideig" eláll a kamra polcán, de a barna rizs már közel sem ilyen rugalmas.
A korparétegben található olaj miatt ez a rizs körülbelül hat hónapig eltartható. Hűtőszekrényben vagy fagyasztóban való tárolás ajánlott a hosszabb eltarthatóság érdekében
– írják.
Érdemes a rizsszemeket légmentesen záródó, jól záró edényben tárolni, hogy a legnagyobb ellenség, a nedvesség ne tudjon bejutni Ha a rizst a hűtőben tárolod, akkor viszont úgy tűnik, tényleg hónapokkal meghosszabbítod az eltarthatóságát.
- A lager és a pilsner sörök közötti különbség egyszerűen - Vince ›
- A 7 leggyakoribb tévhit a tésztafőzésről - Vince ›
- Ez a szezámpaszta több fehérjét tartalmaz, mint a tej - Vince ›
- Egy nap egy recept: nyári tekercs mogyorószósszal - Vince ›
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni - Vince ›
- Csak így érdemes a rizst újramelegíteni - Vince ›