fehér rizs egy fehér tálban

A tökéletes rizs megfőzéséhez a kulcs a tésztafőzésben rejlik

Mindig meggyűlik a bajod a rizsfőzéssel? Van egy jó hírünk a számodra, létezik ugyanis egy egyszerű megoldás a problémára!


Ragad? Szétfőtt? Kemény maradt? Ha hiszed, ha nem, a rizsfőzés a világ egyik legnehezebb gasztronómiai művelete, emiatt szinte minden kezdő vagy hobbi szakácsnak meggyűlik a baja vele. A probléma egyik lehetséges megoldása, hogy kiküszöbölöd a leggyakoribb rizsfőzési hibákat. Ilyen például, ha nem méred ki pontosan a rizst és a főzőfolyadékot vagy nem mosod le alaposan a felesleges keményítőt. Végső esetben azonban még a rizsfőzési technikádat is lecserélheted. És hogy ennek mi köze a tésztához, azt máris mutatjuk!


A válasz egy az Instagramra nemrég feltöltött videóban rejlik, ami szerint, ahelyett, hogy 2:1 arányú vizet és rizst főznénk egy fazékban, a fehér szemeket ugyanúgy kell megfőzni, mint a tésztát - számolt be a különleges technikáról a thekitchn cikke.

A rövid videót készítő kanadai Jennifer Pallian bevallása szerint indiai anyósától tanulta a módszert. A szuper egyszerű technika minden gabonafélével működik, beleértve a quinoát, a kölest, sőt még a burgonyafőzésnél is hasznosítható.

feh\u00e9r rizsszemek

Fotó: Pierre Bamin / Unsplash


Először tehát meg kell töltened egy nagy edényt vízzel, majd minden liter vízhez adj 2 teáskanál sót. Ezután forrald fel a vizet és add hozzá a kívánt mennyiségű rizst.


A rizst alacsony hőmérsékleten érdemes főzni, hogy ne fusson ki vagy égjen le. Ha megfőtt, akkor, úgy mint a videóban, már csak le kell szűrni. Valóban olyan, mintha tésztát főznél, hiszen a szokásosnál sokkal bővebb vízben teszed mindezt. És ami a legjobb, hogy ezzel az egyszerű technikával mindig pergős rizst kapsz, sőt örökre elfelejtheted a leégett és ragacsos rizst is.

fekete \u00f3ra feh\u00e9r h\u00e1t\u00e9r el\u0151tt

Fotó: insung yoon / Unsplash


Ami a főzési időt illeti, ezt minden egyes gabonafajtánál egyedileg érdemes meghatározni. Az a legjobb, ha mindig a csomagoláson feltüntetett ajánlásokat követed.