Íme a leves, ami letaszította a trónról a pizzát
2023. május 25.
Levesben szokatlan alapanyag és türelem kell az elkészítéséhez, mégis az egész világ odavan érte.
Az ázsiai konyha – azon belül is a koreai – napjainkban óriási népszerűségnek örvend, az eddig rajongott olasz konyhát is letaszította a trónról. A Hamu és Gyémánt osztotta meg a minap az alábbi csirkés rizsleves (Dak Juk) receptet, amit szerintünk is muszáj mindenkinek kipróbálnia!
Csirkés rizsleves (Dak Juk)
Hozzávalók
- 1 csésze (215 g) rövid szemű rizs
- 1 kisebb egész csirke
- 8 közepes gerezd fokhagyma, 6 egész és 2 aprítva
- 1 darab friss gyömbér (10 g)
- 3 újhagyma
- 25 ml pirított szezámolaj
- 1 kisebb sárgarépa
- egy félbe vágott vöröshagyma
- 1/2 közepes cukkini
Így készül
- Egy közepes tálban 3 deciliter hideg vízben áztassuk körülbelül 1 órán át a rizst, majd jól csepegtessük le.
- Tegyük egy nagyobb edénybe 2 liter vízzel a csirkét, az egész fokhagymagerezdeket, a gyömbért és az újhagyma fehér részét. Forraljuk fel, majd fedjük le, és főzzük lassú tűzön, amíg a hús megfő.
- Szedjük ki a csirkét, hagyjuk hűlni, majd szűrjük le a húslevest.
- Egy másik edényben közepes lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett rizst, és gyakori kevergetés mellett főzzük, körülbelül 3 percig. Ezt követően tegyük hozzá a sárgarépát, a hagymát és a cukkinit. Kevergessük, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, és a rizsszemek enyhén áttetszővé válnak, ez nagyjából 2 perc.
- Adjunk hozzá 6 csésze leszűrt húslevest és keverjük össze. A serpenyő alján maradt keményítőt kaparjuk fel. Gyorsan forraljuk fel, majd főzzük, időnként megkeverve, hogy semmi ne ragadjon újra a serpenyő aljára. Nagyjából 30 percbe telik, amíg a rizsszemek megpuhulnak és a leves besűrűsödik. Ezalatt aprítsuk fel a csirkehúst.
- Fél óra után tegyük a csirkehús kétharmadát és az újhagyma zöldjét a leveshez a maradék 2 gerezd apróra vágott fokhagymával együtt. Főzzük, ameddig a csirke átmelegszik. Amennyiben a leves állaga sűrűbb, mint szeretnénk, hígítsuk tetszés szerint a maradék húslevessel.
- Ízlés szerint sózzuk és tálaljuk.
Címlapfotó: Fusco Studio / Unsplash