Rókagomba alapú süteményreceptet is mutatunk és bort is ajánlunk hozzá!
A tölgyesek, bükkösök mélyén megbúvó rókagomba rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Mutatjuk!
A rókagomba az egyik legszebb és legfinomabb gombafaj. Gyönyörű arany színe és pikáns borsos íze tökéletes alapanyaggá teszi különböző fogásokhoz. A professzionális szakácsok körében nagy sikernek örvend ez a gombafajta, így miért ne lehetne akár otthon is kísérletezni vele? És bár a gombákhoz az álmoskönyv szerint nem könnyű bort párosítani, megmutatjuk, hogy nem lehetetlen. Mutatunk általános borpárosítási “ökölszabályokat”, illetve a konkrét receptekhez is ajánlunk bort.
Rókagomba és borpárosítás
Természetesen itt is érvényes a szokásos bor-étel párosítási tanács, vagyis gondolj a fogásban található ízekre és a textúrákra. Egy jó párosítás egyensúlyba hozza és kiemeli az étel és a bor aromáit. Általánosságban elmondható, hogy a rókagomba remekül passzol a pinot noir és syrah borokhoz. Ha rizottóhoz szeretnél bort, akkor válassz egy testes chardonnay-t vagy egy viognier-t, de a pezsgővel sem fogsz mellényúlni. Ha pedig grillezve készíted el a gombát, akkor egy száraz rozét válassz mellé.
1. Krémes rókagomba leves
Ennek a krémes rókagombalevesnek a receptje nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig nem is lehetne finomabb! Kiadós, zamatos, enyhén fűszeres és tele van erdei ízekkel.
Hozzávalók
- 250 gramm rókagomba, apróra vágva
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 doboz kókusztej (lecserélhető sima tejszínre is)
- 1 teáskanál friss zsálya, apróra vágva
- 1 teáskanál friss kakukkfű, apróra vágva
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál alaplé
- só és fekete bors
Így készül
- Dinszteljük meg a hagymát egy serpenyőben.
- Adjuk hozzá a rókagombát, és pároljuk meg. Szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet.
- Tegyük mellé a fűszernövényeket és a fokhagymát, pirítsuk még 2 percig.
- Adjuk hozzá az alaplevet, a vizet és a kókusztejet. Forraljuk fel.
- Egy botmixer segítségével turmixoljuk simára a levest (csak apró gombadarabkák maradjanak).
- Tálaljuk fűszernövényekkel és egy kevés kókusztejjel a tetején.
Borajánló a leveshez
A zöldfűszerek frissessége és a kókusztej krémessége teszi ezt a levest igazán különlegessé. Bár a levesek nem feltétlenül igényelnek borpárt, mi most egy izgalmas, hordós érlelésű zöldveltelinit ajánlunk mellé: Villa Tolnay Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2020.
2. Kakukkfüves rókagombás rizottó
A rókagomba remekül harmonizál a csemegekukoricával, a kakukkfűvel, a vajjal és a tejszínnel. Így most egy olyan rizottó receptet mutatunk, amiben ezek a hozzávalók is helyet kaptak.
Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj
- 1 medvehagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 500 gramm rókagomba, kockára vágva
- 2 pohár rizottó rizs
- 75 mililiter fehérbor
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 liter alaplé
- 200 gramm csemegekukorica
- 60 gramm reszelt sajt (pecorino vagy parmezán)
- só
Így készül
- Forraljuk fel az alaplevet egy edényben.
- Egy másik edényben hevítsünk fel 2 evőkanál vajat, és dobjuk rá a medvehagymát.
- Dinszteljük meg nagyjából 4 perc alatt.
- Sózzuk meg.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a kockára vágott rókagombát. Gyakran kevergetve főzzük 5 percig.
- Tegyük hozzá a rizst, és főzzük még körülbelül 2 percig.
- Öntsük hozzá a fehérbort, és adjuk hozzá a kakukkfüvet.
- Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, hogy a rizs felszívja a bort.
- Ha a bor felszívódott, akkor kezdjük el lassan hozzáönteni a forró alaplevet.
- Gyakran keverjük meg a rizst, hogy nehogy leégjen.
- Főzzük al dentére a rizst.
- Amikor a rizs már majdnem kész, keverjük hozzá a kukoricát és a reszelt sajtot, és adjuk hozzá az utolsó 2 evőkanál vajat.
- Ha nem szeretnénk, hogy túl sűrű legyen, akkor adjunk még hozzá egy kis alaplevet.
- Sózzuk ízlés szerint és tálaljuk.
Borajánló a rizottóhoz
Ha szeretnénk a gomba ízét kiemelni és a rizottó textúráját ellenpontozni, válasszunk egy tokaji pezsgőt! Mi a Gróf Degenfeld Extra Brut pezsgőjét javasoljuk, nem utolsósorban kedvező árfekvése miatt.
3. Ínycsiklandó rókagomba gulyás
Listánk következő receptje egy igazi klasszikus újragondolva. Ha egy igazán finom és laktató, de húsmentes fogás igénye merül fel, akkor ez a rókagomba gulyást tökéletes választás.
Hozzávalók
- 1 kilogramm rókagomba
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál paprikakrém (elhagyható)
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
- 250 milliliter alaplé
- 200 milliliter tejszín (tejföllel is helyettesíthető)
- só és fekete bors
Így készül
- Vágjuk fel nagy darabokra a rókagombákat.
- Olvasszuk fel a vajat egy nagy edényben, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a paprikakrémet.
- Folyamatosan keverjük, ne hagyjuk őket leégni.
- Adjuk hozzá a rókagombát, és hagyjuk párolódni körülbelül 2 percig.
- Öntsük hozzá az alaplevet.
- Tegyük hozzá a tejszínt, és hagyjuk párolódni körülbelül 15 percig.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Végül adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és tálaljuk.
Borajánló a gulyáshoz
Ha fűszerpaprika, akkor kadarka, ha kadarka, akkor Szekszárd! Igen, tudjuk, hogy az ország más borvidékein is remek kadarkák születnek, de mi most Vida Péter 2020-as Bonsai Öregtőkés Kadarkáját innánk a friss kovászos kenyérrel is tunkolható fogás mellé.
4. Tagliatelle rókagombával
A sárgás színű, esernyő alakú rókagomba és az olasz tagliatelle találkozásából valami egészen mennyei fogás születik. Gyors és mégis egyedi.
Hozzávalók
- 200 gramm finom tagliatelle tészta
- 250 gramm rókagomba
- 200 milliliter tejszín
- 60 milliliter fehérbor
- 1 fehér hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 gramm vaj
- só, bors
Így készül
- Főzzük meg a tésztát a csomagolásán feltüntetett főzési idő szerint.
- Tisztítsuk meg a rókagombát és vágjuk nagyobb darabokra.
- Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben.
- Dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát rajta.
- Adjuk hozzá a rókagombát is.
- Öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük tovább lassú tűzön.
- Sózzuk és borsozzuk.
- Szűrjük le a tésztát és tegyük a serpenyőbe.
- Jól keverjük el a hozzávalókat.
- Tálaljuk és szórjuk meg ízlés szerint parmezán sajttal.
Borajánló a tagliatelléhez
Olaszos fogáshoz egy olasz bort: ha már a mártásba is fehérbor kerül, akkor ne is igyunk mást mellé, mint amivel ízesítjük. Egy visszafogottabb aromatikájú, ám remek savszerkezettel bíró pinot grigióval biztosan nem nyúlunk mellé: az Azienda Fodora 2020-as, organikus gazdákodásból származó DOC Pinot Grigiója biztos befutó lesz.
5. Rókagomba torta sajtkrémes mázzal
Rókagomba süteményben? Miért is ne? A gomba jellegzetes borsos íze a sütéskor eltűnik, így csak a finom aromák maradnak meg belőle! Mutatjuk, hogyan lehet elkészíteni ezt a valódi kulináris különlegességet!
Hozzávalók a rókagombás süteményhez
- 50 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
- 100 gramm cukor
- 3 tojás
- 250 gramm liszt
- 15 gramm mixerrel ledarált rókagomba (porként is használható)
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 200 milliliter tej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál mandula kivonat
Hozzávalók a vajkrémhez
- 100 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
- 400 gramm porcukor
- 50 gramm cukrozatlan kakaópor
- 3 pohár tejszín
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál mandula kivonat
Hozzávalók a krémsajtos mázhoz
- 100 gramm vaj (szobahőmérsékletű)
- 230 milliliter krémsajt
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 500 gramm porcukor
- 2 evőkanál habtejszín
Így készül a sütemény
- Keverjük alaposan el a vajat és a cukrot.
- Adjuk hozzá lassan a tojásokat.
- Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a rókagombát, a sót és a sütőport.
- Adagoljuk hozzá a tejet és a vaníliát és keverjük el alaposan.
- Öntsük a masszát egy kivajazott 22 centiméter átmérőjű tepsibe.
- Süssük a tortát 170 fokon körülbelül 40 percig.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát mielőtt díszíteni kezdjük.
Így készül a vajkrém és a krémsajtos máz
- Verjük simára a vajat egy tálban.
- Adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan az alapanyagokat (Most adjuk hozzá a kakaót, amikor a vajkrémet készítjük.).
- Tegyük hozzá a többi nedves hozzávalót, és keverjük még egy percig őket.
- Díszítsük a tortát először a vajkrémmel majd a krémsajtos mázzal.
Borajánló a tortához
Ha már a tortánk is meghökkentő, legyen a bor is az: itt az alkalom, hogy egy remek száraz sherryvel kísérjük a desszertet. A Lustau Peninsula Palo Cortado sherryje 12 éves érlelést követően került palackba, íze rendkívül komplex, lecsengése pedig szinte végtelenül hosszú.
Címlapfotó: Aneta_Gu / Shutterstock