Rókagomba alapú süteményreceptet is mutatunk és bort is ajánlunk hozzá!
A tölgyesek, bükkösök mélyén megbúvó rókagomba rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Mutatjuk!
A rókagomba az egyik legszebb és legfinomabb gombafaj. Gyönyörű arany színe és pikáns borsos íze tökéletes alapanyaggá teszi különböző fogásokhoz. A professzionális szakácsok körében nagy sikernek örvend ez a gombafajta, így miért ne lehetne akár otthon is kísérletezni vele? És bár a gombákhoz az álmoskönyv szerint nem könnyű bort párosítani, megmutatjuk, hogy nem lehetetlen. Mutatunk általános borpárosítási „ökölszabályokat”, illetve a konkrét receptekhez is ajánlunk bort.
Rókagomba és borpárosítás
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/rizott-u00f3s-u00e9tel-feh-u00e9r-t-u00e1ny-u00e9rban-h-u00e1tt-u00e9rben-boros-poh-u00e1r.webp)
Természetesen itt is érvényes a szokásos bor-étel párosítási tanács, vagyis gondolj a fogásban található ízekre és a textúrákra. Egy jó párosítás egyensúlyba hozza és kiemeli az étel és a bor aromáit. Általánosságban elmondható, hogy a rókagomba remekül passzol a pinot noir és syrah borokhoz. Ha rizottóhoz szeretnél bort, akkor válassz egy testes chardonnay-t vagy egy viognier-t, de a pezsgővel sem fogsz mellényúlni. Ha pedig grillezve készíted el a gombát, akkor egy száraz rozét válassz mellé.
1. Krémes rókagomba leves
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/r-u00f3kagomb-u00e1s-leves-barna-t-u00e1lban-1.webp)
Ennek a krémes rókagombalevesnek a receptje nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig nem is lehetne finomabb! Kiadós, zamatos, enyhén fűszeres és tele van erdei ízekkel.
Hozzávalók
- 250 gramm rókagomba, apróra vágva
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 doboz kókusztej (lecserélhető sima tejszínre is)
- 1 teáskanál friss zsálya, apróra vágva
- 1 teáskanál friss kakukkfű, apróra vágva
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál alaplé
- só és fekete bors
Így készül
- Dinszteljük meg a hagymát egy serpenyőben.
- Adjuk hozzá a rókagombát, és pároljuk meg. Szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet.
- Tegyük mellé a fűszernövényeket és a fokhagymát, pirítsuk még 2 percig.
- Adjuk hozzá az alaplevet, a vizet és a kókusztejet. Forraljuk fel.
- Egy botmixer segítségével turmixoljuk simára a levest (csak apró gombadarabkák maradjanak).
- Tálaljuk fűszernövényekkel és egy kevés kókusztejjel a tetején.
Borajánló a leveshez
A zöldfűszerek frissessége és a kókusztej krémessége teszi ezt a levest igazán különlegessé. Bár a levesek nem feltétlenül igényelnek borpárt, mi most egy izgalmas, hordós érlelésű zöldveltelinit ajánlunk mellé: Villa Tolnay Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2020.
2. Kakukkfüves rókagombás rizottó
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/feh-u00e9r-t-u00e1ny-u00e9rban-rizs-gomba-ez-u00fcstsz-u00edn-u0171-kan-u00e1l.webp)
A rókagomba remekül harmonizál a csemegekukoricával, a kakukkfűvel, a vajjal és a tejszínnel. Így most egy olyan rizottó receptet mutatunk, amiben ezek a hozzávalók is helyet kaptak.
Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj
- 1 medvehagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 500 gramm rókagomba, kockára vágva
- 2 pohár rizottó rizs
- 75 mililiter fehérbor
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 liter alaplé
- 200 gramm csemegekukorica
- 60 gramm reszelt sajt (pecorino vagy parmezán)
- só
Így készül
- Forraljuk fel az alaplevet egy edényben.
- Egy másik edényben hevítsünk fel 2 evőkanál vajat, és dobjuk rá a medvehagymát.
- Dinszteljük meg nagyjából 4 perc alatt.
- Sózzuk meg.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a kockára vágott rókagombát. Gyakran kevergetve főzzük 5 percig.
- Tegyük hozzá a rizst, és főzzük még körülbelül 2 percig.
- Öntsük hozzá a fehérbort, és adjuk hozzá a kakukkfüvet.
- Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, hogy a rizs felszívja a bort.
- Ha a bor felszívódott, akkor kezdjük el lassan hozzáönteni a forró alaplevet.
- Gyakran keverjük meg a rizst, hogy nehogy leégjen.
- Főzzük al dentére a rizst.
- Amikor a rizs már majdnem kész, keverjük hozzá a kukoricát és a reszelt sajtot, és adjuk hozzá az utolsó 2 evőkanál vajat.
- Ha nem szeretnénk, hogy túl sűrű legyen, akkor adjunk még hozzá egy kis alaplevet.
- Sózzuk ízlés szerint és tálaljuk.
Borajánló a rizottóhoz
Ha szeretnénk a gomba ízét kiemelni és a rizottó textúráját ellenpontozni, válasszunk egy tokaji pezsgőt! Mi a Gróf Degenfeld Extra Brut pezsgőjét javasoljuk, nem utolsósorban kedvező árfekvése miatt.
3. Ínycsiklandó rókagomba gulyás
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/s-u00e1rga-sz-u00edn-u0171-t-u00e1ny-u00e9r-levessel.webp)
Listánk következő receptje egy igazi klasszikus újragondolva. Ha egy igazán finom és laktató, de húsmentes fogás igénye merül fel, akkor ez a rókagomba gulyást tökéletes választás.
Hozzávalók
- 1 kilogramm rókagomba
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál paprikakrém (elhagyható)
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
- 250 milliliter alaplé
- 200 milliliter tejszín (tejföllel is helyettesíthető)
- só és fekete bors
Így készül
- Vágjuk fel nagy darabokra a rókagombákat.
- Olvasszuk fel a vajat egy nagy edényben, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a paprikakrémet.
- Folyamatosan keverjük, ne hagyjuk őket leégni.
- Adjuk hozzá a rókagombát, és hagyjuk párolódni körülbelül 2 percig.
- Öntsük hozzá az alaplevet.
- Tegyük hozzá a tejszínt, és hagyjuk párolódni körülbelül 15 percig.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Végül adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és tálaljuk.
Borajánló a gulyáshoz
Ha fűszerpaprika, akkor kadarka, ha kadarka, akkor Szekszárd! Igen, tudjuk, hogy az ország más borvidékein is remek kadarkák születnek, de mi most Vida Péter 2020-as Bonsai Öregtőkés Kadarkáját innánk a friss kovászos kenyérrel is tunkolható fogás mellé.
4. Tagliatelle rókagombával
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/feh-u00e9r-t-u00e1ny-u00e9ron-t-u00e9szt-u00e1s-r-u00f3kagomb-u00e1s-u00e9tel-ev-u0151eszk-u00f6z-u00f6k-mellette.webp)
A sárgás színű, esernyő alakú rókagomba és az olasz tagliatelle találkozásából valami egészen mennyei fogás születik. Gyors és mégis egyedi.
Hozzávalók
- 200 gramm finom tagliatelle tészta
- 250 gramm rókagomba
- 200 milliliter tejszín
- 60 milliliter fehérbor
- 1 fehér hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 gramm vaj
- só, bors
Így készül
- Főzzük meg a tésztát a csomagolásán feltüntetett főzési idő szerint.
- Tisztítsuk meg a rókagombát és vágjuk nagyobb darabokra.
- Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben.
- Dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát rajta.
- Adjuk hozzá a rókagombát is.
- Öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük tovább lassú tűzön.
- Sózzuk és borsozzuk.
- Szűrjük le a tésztát és tegyük a serpenyőbe.
- Jól keverjük el a hozzávalókat.
- Tálaljuk és szórjuk meg ízlés szerint parmezán sajttal.
Borajánló a tagliatelléhez
Olaszos fogáshoz egy olasz bort: ha már a mártásba is fehérbor kerül, akkor ne is igyunk mást mellé, mint amivel ízesítjük. Egy visszafogottabb aromatikájú, ám remek savszerkezettel bíró pinot grigióval biztosan nem nyúlunk mellé: az Azienda Fodora 2020-as, organikus gazdákodásból származó DOC Pinot Grigiója biztos befutó lesz.
5. Rókagomba torta sajtkrémes mázzal
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/feh-u00e9r-torta-z-u00f6ld-d-u00edsz-u00edt-u00e9ssel-gyerty-u00e1k.webp)
Rókagomba süteményben? Miért is ne? A gomba jellegzetes borsos íze a sütéskor eltűnik, így csak a finom aromák maradnak meg belőle! Mutatjuk, hogyan lehet elkészíteni ezt a valódi kulináris különlegességet!
Hozzávalók a rókagombás süteményhez
- 50 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
- 100 gramm cukor
- 3 tojás
- 250 gramm liszt
- 15 gramm mixerrel ledarált rókagomba (porként is használható)
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 200 milliliter tej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál mandula kivonat
Hozzávalók a vajkrémhez
- 100 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
- 400 gramm porcukor
- 50 gramm cukrozatlan kakaópor
- 3 pohár tejszín
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál mandula kivonat
Hozzávalók a krémsajtos mázhoz
- 100 gramm vaj (szobahőmérsékletű)
- 230 milliliter krémsajt
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 500 gramm porcukor
- 2 evőkanál habtejszín
Így készül a sütemény
- Keverjük alaposan el a vajat és a cukrot.
- Adjuk hozzá lassan a tojásokat.
- Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a rókagombát, a sót és a sütőport.
- Adagoljuk hozzá a tejet és a vaníliát és keverjük el alaposan.
- Öntsük a masszát egy kivajazott 22 centiméter átmérőjű tepsibe.
- Süssük a tortát 170 fokon körülbelül 40 percig.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát mielőtt díszíteni kezdjük.
Így készül a vajkrém és a krémsajtos máz
- Verjük simára a vajat egy tálban.
- Adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan az alapanyagokat (Most adjuk hozzá a kakaót, amikor a vajkrémet készítjük.).
- Tegyük hozzá a többi nedves hozzávalót, és keverjük még egy percig őket.
- Díszítsük a tortát először a vajkrémmel majd a krémsajtos mázzal.
Borajánló a tortához
Ha már a tortánk is meghökkentő, legyen a bor is az: itt az alkalom, hogy egy remek száraz sherryvel kísérjük a desszertet. A Lustau Peninsula Palo Cortado sherryje 12 éves érlelést követően került palackba, íze rendkívül komplex, lecsengése pedig szinte végtelenül hosszú.
Címlapfotó: Aneta_Gu / Shutterstock