
Elkerülnéd a krónikus betegségeket? Ezt a fűszert egyed!
A magyar konyhákban csak kevésbé használt ez a fűszer, pedig számos egészségügyi problémára jelenthetne megoldást és nem utolsó sorban nagyon finom is!
Először is tisztázzuk, mi a különbség a római kömény és a köménymag között. Lehet, hogy nem is sejtetted, de csak az elnevezésük hasonló, ugyanis két különböző ízvilágú fűszernövényről beszélünk. A köménymag íze fanyar és erős, más fűszerekkel ritkán vegyítik, kivételt képez a fokhagyma, azzal jól harmonizál. A magyar konyha előszeretettel használja kolbászban, körözöttben, de régebben még levest is készítettek belőle. A római kömény (további nevei: fehér kömény, borsoskömény) a világ egyik legnépszerűbb fűszerfélesége, viszont éppen hazánkban kevésbé ismert. Íze szintén erős, de inkább kesernyés. Főleg sajtokat ízesítenek vele, valamint ez a curry egyik fontos összetevője.
Az alábbiakban mi most az utóbbi, tehát a római kömény különleges egészségügyi hatásait fogjuk neked bemutatni.
Ez is érdekelhet: Igaz vagy hamis? 11 népszerű tény és mítosz a koffeinről
1. Segíti az emésztést
Fotó: Pradeep Javedar / Unsplash
A római köményt leggyakrabban az emésztési zavarok kezelésére szokták felhasználni.
Több kutatás is megerősítette, hogy a kömény segít "felpörgetni" az emésztést. Hogyan? Például növelheti az emésztőenzimek aktivitását, ami potenciálisan felgyorsítja az emésztést - olvasható a healthline oldalán.
2. Gazdag vasforrás
Fotó: Artem Kniaz / Unsplash
Kinek van szüksége a vasra?
Gyakorlatilag mindenkinek, a vashiány ugyanis az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, a világ népességének 20 százaléka vashiányos. Különösen a gyermekeknek van szükségük a vasra a megfelelő fejlődéshez.
3. Fontos vegyületeket tartalmaz
Fotó: SteAck / Shutterstock
A római kömény számos pozitív egészségügyi hatású növényi vegyületet tartalmaz. Ide sorolandók a fenolok, flavonoidok és alkaloidok.
Ezek közül a legtöbb antioxidánsként működik, vagyis csökkentik a szervezetben a szabad gyökök által okozott károsodást.
4. Segít a cukorbetegséggel szemben
Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash
Egy 2015-ben készült kutatás megerősítette, hogy a római kömény koncentrált formában enyhíti a cukorbetegség korai tüneteit. Sőt, a kömény olyan összetevőket is tartalmaz, amik csökkentik a cukorbetegség hosszú távú hatásait.
A glikációs végtermékek, azaz AGE-k olyan molekulák, amik a cukrok és fehérjék vagy zsírok közötti reakciók során jönnek létre.
A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a káros molekulák felelősek a szem, a vesék, az idegek és a kis vérerek károsodásáért a cukorbetegségben szenvedőknél. A kömény azonban számos olyan összetevőt tartalmaz, amik csökkentik az AGE mennyiségét, legalábbis a kémcsövekben végzett vizsgálatok szerint.
5. Beállítja a koleszterinszintet
A római köményről több tanulmány is megállapította, hogy képes megfelelő szintre beállítani a koleszterint. Mindazonáltal ezzel kapcsolatban is még további kutatások szükségesek.
6. Elősegíti a fogyást és a zsírcsökkentést
Fotó: Diana Polekhina / Unsplash
A római köményt tartalmazó étrend kiegészítők több tanulmány szerint is elősegítik a fogyást. A szakembereknek azonban az ideális adagot még nem sikerült pontosan megállapítaniuk.
7. Megelőzi az élelmiszerek okozta betegségeket
A kömény fűszerként való használata bizonyítottan megakadályozza a fertőző baktériumok és gombák elszaporodását a szervezetben. Ezzel pedig csökkenteni tudjuk a súlyos élelmiszer okozta betegségeket.
- Egy nap, egy recept: speciális fűszerezésű almachutney ›
- A kardamom igazi csodafűszer, mégis kevesen eszik - Vince ›
- A kutatók találtak a magyar konyhákban két fűszert, ami rákellenes ›
- Játék! Rájössz, hogy milyen fűszerek vannak a képeken? - Vince ›
- Miért a fűszer a most megfilmesített Dűne-univerzum kincse? - Vince ›