római kömény magok
Fotó: Umesh Soni / Unsplash

Elkerülnéd a krónikus betegségeket? Ezt a fűszert egyed!

A magyar konyhákban csak kevésbé használt ez a fűszer, pedig számos egészségügyi problémára jelenthetne megoldást és nem utolsó sorban nagyon finom is!Először is tisztázzuk, mi a különbség a római kömény és a köménymag között. Lehet, hogy nem is sejtetted, de csak az elnevezésük hasonló, ugyanis két különböző ízvilágú fűszernövényről beszélünk. A köménymag íze fanyar és erős, más fűszerekkel ritkán vegyítik, kivételt képez a fokhagyma, azzal jól harmonizál. A magyar konyha előszeretettel használja kolbászban, körözöttben, de régebben még levest is készítettek belőle. A római kömény (további nevei: fehér kömény, borsoskömény) a világ egyik legnépszerűbb fűszerfélesége, viszont éppen hazánkban kevésbé ismert. Íze szintén erős, de inkább kesernyés. Főleg sajtokat ízesítenek vele, valamint ez a curry egyik fontos összetevője.

Az alábbiakban mi most az utóbbi, tehát a római kömény különleges egészségügyi hatásait fogjuk neked bemutatni.

Ez is érdekelhet: Igaz vagy hamis? 11 népszerű tény és mítosz a koffeinről

1. Segíti az emésztést

r\u00f3mai k\u00f6m\u00e9ny szemek

Fotó: Pradeep Javedar / Unsplash


A római köményt leggyakrabban az emésztési zavarok kezelésére szokták felhasználni.

Több kutatás is megerősítette, hogy a kömény segít "felpörgetni" az emésztést. Hogyan? Például növelheti az emésztőenzimek aktivitását, ami potenciálisan felgyorsítja az emésztést - olvasható a healthline oldalán.

2. Gazdag vasforrás

gyerekek \u00e1llnak egy mez\u0151n

Fotó: Artem Kniaz / Unsplash


Kinek van szüksége a vasra?

Gyakorlatilag mindenkinek, a vashiány ugyanis az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, a világ népességének 20 százaléka vashiányos. Különösen a gyermekeknek van szükségük a vasra a megfelelő fejlődéshez.

3. Fontos vegyületeket tartalmaz

r\u00f3mai k\u00f6m\u00e9ny \u00e9s \u0151r\u00f6lt k\u00f6m\u00e9ny

Fotó: SteAck / Shutterstock


A római kömény számos pozitív egészségügyi hatású növényi vegyületet tartalmaz. Ide sorolandók a fenolok, flavonoidok és alkaloidok.

Ezek közül a legtöbb antioxidánsként működik, vagyis csökkentik a szervezetben a szabad gyökök által okozott károsodást.

4. ​Segít a cukorbetegséggel szemben

cukorbetegs\u00e9gn\u00e9l haszn\u00e1latos gy\u00f3gyszerek

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Egy 2015-ben készült kutatás megerősítette, hogy a római kömény koncentrált formában enyhíti a cukorbetegség korai tüneteit. Sőt, a kömény olyan összetevőket is tartalmaz, amik csökkentik a cukorbetegség hosszú távú hatásait.

A glikációs végtermékek, azaz AGE-k olyan molekulák, amik a cukrok és fehérjék vagy zsírok közötti reakciók során jönnek létre.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a káros molekulák felelősek a szem, a vesék, az idegek és a kis vérerek károsodásáért a cukorbetegségben szenvedőknél. A kömény azonban számos olyan összetevőt tartalmaz, amik csökkentik az AGE mennyiségét, legalábbis a kémcsövekben végzett vizsgálatok szerint.

5. Beállítja a koleszterinszintet

sz\u00edvmodell

Fotó: NeONBRAND / Unsplash


A római köményről több tanulmány is megállapította, hogy képes megfelelő szintre beállítani a koleszterint. Mindazonáltal ezzel kapcsolatban is még további kutatások szükségesek.

6. Elősegíti a fogyást és a zsírcsökkentést

villa, m\u00e9r\u0151szallag

Fotó: Diana Polekhina / Unsplash


A római köményt tartalmazó étrend kiegészítők több tanulmány szerint is elősegítik a fogyást. A szakembereknek azonban az ideális adagot még nem sikerült pontosan megállapítaniuk.

7. Megelőzi az élelmiszerek okozta betegségeket

bakt\u00e9riumok k\u00e9pe

Fotó: CDC / Unsplash


A kömény fűszerként való használata bizonyítottan megakadályozza a fertőző baktériumok és gombák elszaporodását a szervezetben. Ezzel pedig csökkenteni tudjuk a súlyos élelmiszer okozta betegségeket.