banánok kék háttér előtt

Az érett banánt egészen máshogy kell tárolni, mint az éretlenebbet!

Előfordul, hogy te csak jót akarsz a kedvenc gyümölcsödnek, ám, ha nem megfelelően tárolod a banánt, hamarabb megromlik.


Neked is a banán az egyik kedvenc gyümölcsöd? De vajon a pulton vagy a hűtőben kell tárolnod ahhoz, hogy a vásárlás után sokáig élvezhesd? Erre a kérdésre ad választ a marthastewart oldalán megjelent cikk. Íme!

Ez is érdekelhet: II. Erzsébet királynő menőn eszi a banánt, próbáld ki Te is!

ban\u00e1n kos\u00e1rban

Fotó: Syed Hussaini / Unsplash


A banán az egyik legkedveltebb gyümölcsű: smoothie-ként, gyors harapnivalóként vagy banánkenyérként is felhasználható. Sokan a konyhapulton hagyják őket, de nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb tárolási mód.

Tedd hűtőbe az érett banánokat

ban\u00e1nok egym\u00e1s mellett

Fotó: Ioana Cristiana / Unsplash


Ha a banán már érett, akkor bizony a hűtőben a helye, a konyhapulton addig érdemes tárolni, amíg nem érik be teljesen. Ha éretten beteszed a hűtőbe, akkor még további két napig, vagy amíg a héja be nem barnul, fogyasztható lesz.

Még tovább tárolnád a banánt? Akkor hámozd meg és tedd egy zacskóba, vagy egy légmentesen záródó edénybe, aztán mehet is a fagyasztóba. Így akár egy hónapig is eláll.

Ez történik, ha túl korán teszed hűtőbe a banánt

ban\u00e1n karik\u00e1k villa t\u00e1ny\u00e9r

Fotó: Eiliv-Sonas Aceron / Unsplash


Észrevetted már, hogy az élelmiszerboltban nem tárolják a banánt hűtőszekrényben? Ez azért van így, mert a túl korai hűtés miatt a banán keserű ízű lesz és elszíneződik.

A nem frissnek tűnő banánt ne fogyaszd el

foltos ban\u00e1nok k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


Ha a banánon zúzódások találhatók és láthatóan nem friss, akkor hamarosan megromlik (vagy már meg is romlott). A gyümölcs sérült héja lehetővé teszi, hogy a banán baktériumokkal szennyeződjön. Ha ezeket tapasztalod, akkor inkább dobd ki!

foltos ban\u00e1nok

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


A túl puha, kellemetlen szagú fekete vagy barna banánt sem szabad megenni, mert már romlott. Érdekesség, hogy a megromlott banán nem lesz penészes, hanem erős, kellemetlen szagot fog árasztani.