
Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a hal már romlott!
A romlott hal felelős a legtöbb ételmérgezésért, ezért életbevágó, hogy idejében felismerd, ha a hal már nem fogyasztható. Szerencsére ez pár jel alapján egyszerűen megy.
Az alábbiakban lépésről-lépésre elmondjuk neked, hogyan tudod eldönteni, hogy a hal még ehető-e. Ebben a homecookbasics oldal egyik cikke segít nekünk. Íme!
Ez is érdekelhet: 7 élelmiszer, amit tilos megenni, ha lejárt a szavatossága
1. Halszag
Fotó: Zeeshan Tejani / Unsplash
Azt gondolhatod, hogy a halnak halszagúnak kell lennie, mert hát ugye halból van. De ez nem egészen van így. Ha a hal kellemetlen halszagú, akkor már nem szabad elfogyasztani. A szúrós ammónia szag szintén arra utal, hogy a halat már nem ajánlott semmilyen formában megenni.
2. Szürke vagy áttetsző szín
Fotó: Caroline Attwood / Unsplash
A szürkés, fakó színű vagy áttetszőnek tűnő hal már egészen biztos, hogy megromlott. Jegyezd meg: a friss lazac hús vöröses rózsaszínű, a friss tőkehal fehér, a tonhal pedig sötétvörös vagy rózsaszín árnyalatú.
3. Nyálkás
Fotó: Michael Wave / Unsplash
A nyálkás külső a romlott hal egyik fő jellemzője. A halfilé lehet egy kissé nedves és csillogós, de sosem ragacsos vagy nyálkás.
Ha megtörtént a baj...
Fotó: Adrian Swancar / Unsplash
A romlott hal által okozott mérgezés tünetei általában az étel elfogyasztása után néhány perc és 6 óra között jelentkeznek. Az alábbiak a halmérgezés leggyakoribb tünetei:
- hányinger;
- hányás;
- hasmenés;
- fejfájás;
- zsibbasztó és bizsergető érzés a szájban és a végtagokban.
Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, mert az ételmérgezést mindig ajánlott komolyan venni.