Egy nő halat tart a kezében
Fotó: Dean Drobot / Shutterstock

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a hal már romlott!

A romlott hal felelős a legtöbb ételmérgezésért, ezért életbevágó, hogy idejében felismerd, ha a hal már nem fogyasztható. Szerencsére ez pár jel alapján egyszerűen megy.



Az alábbiakban lépésről-lépésre elmondjuk neked, hogyan tudod eldönteni, hogy a hal még ehető-e. Ebben a homecookbasics oldal egyik cikke segít nekünk. Íme!

Ez is érdekelhet: 7 élelmiszer, amit tilos megenni, ha lejárt a szavatossága

1. Halszag

halak egym\u00e1s mellett egy asztalon

Fotó: Zeeshan Tejani / Unsplash


Azt gondolhatod, hogy a halnak halszagúnak kell lennie, mert hát ugye halból van. De ez nem egészen van így. Ha a hal kellemetlen halszagú, akkor már nem szabad elfogyasztani. A szúrós ammónia szag szintén arra utal, hogy a halat már nem ajánlott semmilyen formában megenni.

​2. Szürke vagy áttetsző szín

lazac pap\u00edron

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


A szürkés, fakó színű vagy áttetszőnek tűnő hal már egészen biztos, hogy megromlott. Jegyezd meg: a friss lazac hús vöröses rózsaszínű, a friss tőkehal fehér, a tonhal pedig sötétvörös vagy rózsaszín árnyalatú.

3. Nyálkás

tonhalat szeletelnek

Fotó: Michael Wave / Unsplash


A nyálkás külső a romlott hal egyik fő jellemzője. A halfilé lehet egy kissé nedves és csillogós, de sosem ragacsos vagy nyálkás.

Ha megtörtént a baj...

egy f\u00e9rfi fogja a fej\u00e9t

Fotó: Adrian Swancar / Unsplash


A romlott hal által okozott mérgezés tünetei általában az étel elfogyasztása után néhány perc és 6 óra között jelentkeznek. Az alábbiak a halmérgezés leggyakoribb tünetei:

  • hányinger;
  • hányás;
  • hasmenés;
  • fejfájás;
  • zsibbasztó és bizsergető érzés a szájban és a végtagokban.
Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, mert az ételmérgezést mindig ajánlott komolyan venni.