megijedt nő
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

Évente 80 ember haláláért felelős egy bizonyos romlott élelmiszer

Életveszélyes következményekkel jár, ha nem tudod megállapítani a sertéshúsról, hogy már megromlott. A cikkben lévő tippek segítenek elkerülni a komoly ételmérgezéseket.


A legrosszabb módja annak, hogy kiderüljön, az általad megevett sertéshús romlott volt, ha elfogyasztása után rosszul leszel...Idáig semmiképpen nem szabad eljutni, ezért inkább tanuld meg felismerni a veszélyes sertéshúsra utaló jeleket, akkor sok kellemetlenségtől és orvosi kezeléstől kímélheted meg magad - írja a mashed oldala.

Ez is érdekelhet: Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal

nyers h\u00fas

Fotó: Usman Yousaf / Unsplash


A felmérések szerint a romlott sertéshús fogyasztása több mint fél millió élelmiszer eredetű fertőzéshez, majdnem 3 ezer kórházi kezeléshez és 80 halálesethez vezet évente - csak az Egyesült Államokban.

Noha ez a szám meglehetősen kiábrándítónak tűnik, ne keseredj el és ne dobd ki az összes sertéskarajt a hűtőből. Mint minden élelmiszernél, itt is vannak szabályok, amiket a házi séfeknek be kell tartaniuk családjuk biztonsága érdekében.

Nézd meg a szavatossági időt

egy n\u0151 kos\u00e1rral a kez\u00e9ben bev\u00e1s\u00e1rol

Fotó: Tara Clark / Unsplash


Mindenkinek akad egy barátja, aki a lejárati dátumokat puszta "javaslatként" kezeli, és ezzel minden étkezést egy kulináris orosz ruletté alakít át. Egy okos házi szakács azonban igenis odafigyel a szavatossági időre. Minden lejárati dátummal rendelkező sertéshús-terméket a vásárlástól számított 3-5 napon belül meg kell főzni vagy le kell fagyasztani.

h\u0171t\u0151 \u00e9s fagyasztott \u00e9lelmiszerek

Fotó: Eduardo Soares / Unsplash


A lefagyasztott hús tovább eláll, azonban ne feledd: a hűtés csak lassítja a romlási folyamatot, de nem akadályozza meg teljesen a baktériumok szaporodását Ha nyers húsról van szó, akkor mindig jobb az óvatosság.

A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy soha ne egyél olyan sertéshúst, aminek lejárt a szavatossági ideje.

Ezekre a jelekre kell odafigyelned

sert\u00e9sh\u00fas egy deszk\u00e1n

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Hogyan állapítható meg, hogy a régebb óta a hűtőben pihenő sertéshús esetleg megbetegíthet? Ha a sertéshús veszít rózsaszínes árnyalatából és szürkés foltok jelennek meg rajta, akkor itt az ideje, hogy búcsút ints neki. A zsír sárgássága egy másik jele annak, hogy a hús már nem ehető. Szintén fontos, hogy a sertéshúsnak nem szabad nyálkásnak lennie.

A romlottság legbiztosabb jele mégis az, ha a hús kibírhatatlan szagot áraszt.
szemeteskuka ikonja

Fotó: Gary Chan / Unsplash


Nyilván senki nem szeretne olyan ételt készíteni, ami ártalmas a családja, a barátai egészségére. Ám, ha betartod a fenti tippeket, akkor elkerülheted az életveszélyes szituációkat. Ne feledd tehát a legfontosabb szabályt: ha kétségeid vannak, dobd ki!

Ha megtörtént a baj: Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal