
Évente 80 ember haláláért felelős egy bizonyos romlott élelmiszer
Életveszélyes következményekkel jár, ha nem tudod megállapítani a sertéshúsról, hogy már megromlott. A cikkben lévő tippek segítenek elkerülni a komoly ételmérgezéseket.
A legrosszabb módja annak, hogy kiderüljön, az általad megevett sertéshús romlott volt, ha elfogyasztása után rosszul leszel...Idáig semmiképpen nem szabad eljutni, ezért inkább tanuld meg felismerni a veszélyes sertéshúsra utaló jeleket, akkor sok kellemetlenségtől és orvosi kezeléstől kímélheted meg magad - írja a mashed oldala.
Ez is érdekelhet: Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal
Fotó: Usman Yousaf / Unsplash
A felmérések szerint a romlott sertéshús fogyasztása több mint fél millió élelmiszer eredetű fertőzéshez, majdnem 3 ezer kórházi kezeléshez és 80 halálesethez vezet évente - csak az Egyesült Államokban.
Noha ez a szám meglehetősen kiábrándítónak tűnik, ne keseredj el és ne dobd ki az összes sertéskarajt a hűtőből. Mint minden élelmiszernél, itt is vannak szabályok, amiket a házi séfeknek be kell tartaniuk családjuk biztonsága érdekében.
Nézd meg a szavatossági időt
Fotó: Tara Clark / Unsplash
Mindenkinek akad egy barátja, aki a lejárati dátumokat puszta "javaslatként" kezeli, és ezzel minden étkezést egy kulináris orosz ruletté alakít át. Egy okos házi szakács azonban igenis odafigyel a szavatossági időre. Minden lejárati dátummal rendelkező sertéshús-terméket a vásárlástól számított 3-5 napon belül meg kell főzni vagy le kell fagyasztani.
Fotó: Eduardo Soares / Unsplash
A lefagyasztott hús tovább eláll, azonban ne feledd: a hűtés csak lassítja a romlási folyamatot, de nem akadályozza meg teljesen a baktériumok szaporodását Ha nyers húsról van szó, akkor mindig jobb az óvatosság.
A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy soha ne egyél olyan sertéshúst, aminek lejárt a szavatossági ideje.
Ezekre a jelekre kell odafigyelned
Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash
Hogyan állapítható meg, hogy a régebb óta a hűtőben pihenő sertéshús esetleg megbetegíthet? Ha a sertéshús veszít rózsaszínes árnyalatából és szürkés foltok jelennek meg rajta, akkor itt az ideje, hogy búcsút ints neki. A zsír sárgássága egy másik jele annak, hogy a hús már nem ehető. Szintén fontos, hogy a sertéshúsnak nem szabad nyálkásnak lennie.
A romlottság legbiztosabb jele mégis az, ha a hús kibírhatatlan szagot áraszt.
Nyilván senki nem szeretne olyan ételt készíteni, ami ártalmas a családja, a barátai egészségére. Ám, ha betartod a fenti tippeket, akkor elkerülheted az életveszélyes szituációkat. Ne feledd tehát a legfontosabb szabályt: ha kétségeid vannak, dobd ki!
Ha megtörtént a baj: Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal
- Életveszélyes, ha nem ismered fel az ételmérgezés tüneteit - Vince ›
- A 6 legtúlértékeltebb kézműves sör trend a szakemberek szerint ... ›
- A császárszalonnák császára, a hamburgerek lelke a streaky bacon ... ›
- 6 szuper egyszerű iskolai nasi gyerekeknek - Vince ›
- Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal - Vince ›