barna pulykasült tányéron
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: a tökéletes ropogós pulykasült

Az itt bemutatott recept minden apró részletre kitér: mikor kell változtatni a sütési hőmérsékletet és mikor kell meglocsolni a pulykát. Az eredmény: tökéletesen ropogós bőr és omlós hús.



Hozzávalók

  • 1 db kisebb méretű egész pulyka
  • 2 evőkanál só, bors
  • fél evőkanál kakukkfű
  • 50 g vaj

Így készül

  1. Szép, fiatal, formás pulykát válasszunk, majd mossuk meg és töröljük szárazra papírtörlővel. Dörzsöljük meg kívül-belül előbb sóval, borssal, majd a kakukkfűvel áttört fűszervajjal.
  2. A lábát kössük össze húscérnával vagy tűzzük össze hústűvel.
  3. A hús sütéséhez félkilónként húsz percet számoljunk, 180 °C-on kezdjük el sütni az első órában, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 150-160 fokra. Sütés közben gyakran ellenőrizzük, és locsolgassuk gondosan a szaftjával.
  4. Ha illatozni kezd, szúrjuk meg hústűvel, így megtudjuk, elég puha-e már.
  5. Ahhoz, hogy ropogós legyen a bőre, az utolsó óra első felében emeljük a hőmérsékletet 220 °C-ra, majd az utolsó félórára ismét vissza 180 °C-ra.