egy nő edénnyel a kezében áll
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

10 rossz szokás a főzésnél, amivel mindenkinek fel kell hagynia

Gyakran nem úgy sikerül az étel, ahogy elképzelted és nem tudod, mi lehet az oka? Most összegyűjtöttünk neked 10 lehetséges okot, rossz szokást, amit ha hátrahagysz, minden finom lesz.


A főzés tudománya sokak számára bonyolultnak tűnik, pedig csak pár szabály van, amit ha betartasz, hamar igazi séfnek fogod magadat érezni. Az alábbiakban megmutatjuk

Ez is érdekelhet: Ha ezt a 16 trükköt tudod, akkor mindent tudsz a főzésről

​1. Nem melegíted elő megfelelően a főzőfelületet

egy n\u0151 olajjal \u00e1ll a serpeny\u0151 el\u0151tt

Fotó: Cassiano Barletta / Unsplash


Ha éhes vagy, akkor a „melegítsd elő a sütőt” olyan lépésnek tűnhet, ami csak azért lett kitalálva, hogy téged még kínozzon egy kis ideig. Valójában azonban nagyon fontos része az előkészületnek: a nem megfelelően előmelegített sütő miatt előfordulhat, hogy az étel egyenetlenül sül meg, vagy esetleg megég. Ha serpenyőben sütsz, akkor fontos, hogy ne hevítsd túl az olajat, mert füstölni kezd. Ráadásul ha túl nagy hőt kap az olaj, akkor a benne lévő jótékony antioxidánsok "elillannak" és helyettük káros vegyületek képződnek.

2. ​Rosszul méred a lisztet

m\u00e9r\u0151poh\u00e1r liszttel

Fotó: HowToGym / Unsplash


A liszt kimérésekor rengetegen úgy töltik meg a mérőpoharát, hogy egyszerűen belemártják a zacskóba vagy tárolóedénybe, majd abból a lisztet beleöntik egy tálba. Ez gyakori hiba, mert ez egy olyan mozdulatsor, amivel sokszor több liszt kerül a pohárba a kelleténél. Az eredmény? Kemény állagú sütemény.

A liszt mérésének helyes módja: egy kanál segítségével a lisztet könnyedén a mérőpohárba kanalazzuk, és a tetejét elsimítjuk, hogy "csapott" legyen és ne "púpozott".

3. ​Telepakolod a serpenyőt

olajat t\u00f6ltenek a gomba tetej\u00e9re

Fotó: Kukuvaja Feinkost / Unsplash


A főzéshez egy kis türelem kell. Lehet, hogy gyorsabb, ha a serpenyőt színültig megtöltöd a hozzávalókkal, de ezzel lassíthatod a főzést. Ha például pirítani szeretnél, de a serpenyő tele van, akkor nem kapod meg a kívánt ropogós eredményt, hiszen lesz olyan darab, ami nem érintkezik a serpenyővel. Ugyanez vonatkozik a hús sütésére is. Ha túl sok húst teszel a serpenyőbe, az lecsökkenti a serpenyő hőmérsékletét, ami a hús leragadásához vezet. A legjobb megoldás az, ha szakaszosan főzöl.

Egy másik módja annak, hogy az étel megfelelően ropogóssá váljon, ha ellenállsz a túlkavarás csábításának. Ha már ott állsz mellette, nyilván hajlamos vagy folyamatosan kevergetni az ételt, a túl sok keverés azonban nem vezet jóhoz. Többek között így széttöröd és pépessé teszed az ételt. Állj ellen a kísértésnek, és a jutalmad egy finom étel lesz a végén.

4. ​Nem hagyod pihenni a húst

egy h\u00fast v\u00e1gnak fel

Fotó: Luis Santoyo / Unsplash


Elkészült a finom hús és te nagyon éhes vagy? Várj! Hagyd pihenni a húst, mielőtt belevágnál. Miért? Mert a pihentetéssel a nedvesség újra eloszlik a húsban, így szaftosabb ételt kapsz. Ha túl hamar vágod fel, akkor az összes szaft kifolyik a húsból.

Pihentesd a kisebb húsdarabokat rövidebb ideig (5-10 percig), a nagyobbakat pedig hosszabb ideig (például egy egész csirkét akár 20 percig).

5. ​Megmosod a húst

csirke mellfil\u00e9 egy t\u00e1lban

Fotó: Philippe Zuber / Unsplash


Ha leöblíted a húst a mosogatóban, akkor beszennyezed a mosogatót baktériumokkal, amik aztán rákerülhetnek valami másra és akár betegséget is okozhatnak. Ehelyett töröld meg a húst egy papírtörlővel, hogy eltávolítsd a nem kívánt nedvességet.

Ez is érdekelhet: A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, másra is szükség van!

6. ​Nem megfelelően használod a tapadásmentes serpenyőket

serpeny\u0151ben s\u00fctnek rizst

Fotó: Kevin McCutcheon / Unsplash


Tapadásmentes serpenyők használatakor csökkentsd a hőt, ugyanis a magas hőmérséklet hatására a tapadásmentes bélés PFC-ket (perfluor-szénhidrogéneket) bocsáthat ki gőzök formájában. A PFC-k májkárosodáshoz és fejlődési rendellenességekhez vezethetnek. Szintén fontos, hogy a tapadásmentes edények használatakor kerüld a fém eszközöket, mert véletlenül megkarcolhatod a serpenyő felületét, ami miatt szintén felszabadulhat a PFC.

Tapadásmentes serpenyők használatakor használj fa vagy hőálló műanyag eszközöket.

7. Rossz edényt választasz

paradicsomos sz\u00f3sz az ed\u00e9nyben

Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash


Az alumíniumot gyakori alapanyag az edényeknél, mert kiváló hővezető. Maguknak az ételnek azonban nem tesz olyan jót. Ha például savasabb ételt főzöl vagy tárolsz ilyen edényben, akkor a fém feloldódhat, elszíneződhet vagy éppen fura ízt ad az ételnek. Használj rozsdamentes acél, zománcozott vagy üveg edényt, ha savban gazdag ételeket (citromlé, ecet, paradicsom stb.) készítesz, nehogy az étel reakcióba lépjen a serpenyővel.

8. ​Figyelmetlenül turmixolod a forró folyadékot

mixer csicseribors\u00f3 koriander

Fotó: khloe arledge / Unsplash


A legtöbb turmixgép tetején eltávolítható dugó van. Fontos, hogy használd ezt szedd le, ha nem akarod, hogy a forró folyadék rád fröccsenjen. A forró folyadék gőze miatt ugyanis nyomást alakul ki bent, ami egy idő után szó szerint kilövi a dugót. Levett dugónál persze ugyanúgy fennáll a veszély, hogy kifröccsen a forró mártás, ezért takard le a nyílást egy törülközővel, kendővel.

9. ​Nem jól használod a jénai edényt

pyrex ed\u00e9ny z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock


A jénai edények kiválóan alkalmasak rakott ételek készítésére, de használj inkább fém serpenyőt, ha a recept grillezést igényel. A jénaikat ugyanis nem grillezésre tervezték.

Ha túl felforrósodnak, összetörhetnek és kezdheted elölről a főzést az egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve.

10. ​Túl sokat kevered a vajat

s\u00fctem\u00e9ny t\u00e9szta g\u00e9pben

Fotó: Frédéric Dupont / Unsplash


Amikor süteményt készítesz, akkor azt szeretnéd, hogy minden hozzávaló jól összeálljon, ezért lehet, hogy túl sokat kevered a masszát. Ez egy idő után a visszájára sül el, túl keménnyé teszi az egészet. Inkább óvatosan keverd tehát, csak addig, amíg a tészta egynemű nem lesz.

(eatingwell)