
10 rossz szokás a főzésnél, amivel mindenkinek fel kell hagynia
Gyakran nem úgy sikerül az étel, ahogy elképzelted és nem tudod, mi lehet az oka? Most összegyűjtöttünk neked 10 lehetséges okot, rossz szokást, amit ha hátrahagysz, minden finom lesz.
A főzés tudománya sokak számára bonyolultnak tűnik, pedig csak pár szabály van, amit ha betartasz, hamar igazi séfnek fogod magadat érezni. Az alábbiakban megmutatjuk
Ez is érdekelhet: Ha ezt a 16 trükköt tudod, akkor mindent tudsz a főzésről
1. Nem melegíted elő megfelelően a főzőfelületet
Fotó: Cassiano Barletta / Unsplash
Ha éhes vagy, akkor a „melegítsd elő a sütőt” olyan lépésnek tűnhet, ami csak azért lett kitalálva, hogy téged még kínozzon egy kis ideig. Valójában azonban nagyon fontos része az előkészületnek: a nem megfelelően előmelegített sütő miatt előfordulhat, hogy az étel egyenetlenül sül meg, vagy esetleg megég. Ha serpenyőben sütsz, akkor fontos, hogy ne hevítsd túl az olajat, mert füstölni kezd. Ráadásul ha túl nagy hőt kap az olaj, akkor a benne lévő jótékony antioxidánsok "elillannak" és helyettük káros vegyületek képződnek.
2. Rosszul méred a lisztet
A liszt kimérésekor rengetegen úgy töltik meg a mérőpoharát, hogy egyszerűen belemártják a zacskóba vagy tárolóedénybe, majd abból a lisztet beleöntik egy tálba. Ez gyakori hiba, mert ez egy olyan mozdulatsor, amivel sokszor több liszt kerül a pohárba a kelleténél. Az eredmény? Kemény állagú sütemény.
A liszt mérésének helyes módja: egy kanál segítségével a lisztet könnyedén a mérőpohárba kanalazzuk, és a tetejét elsimítjuk, hogy "csapott" legyen és ne "púpozott".
3. Telepakolod a serpenyőt
Fotó: Kukuvaja Feinkost / Unsplash
A főzéshez egy kis türelem kell. Lehet, hogy gyorsabb, ha a serpenyőt színültig megtöltöd a hozzávalókkal, de ezzel lassíthatod a főzést. Ha például pirítani szeretnél, de a serpenyő tele van, akkor nem kapod meg a kívánt ropogós eredményt, hiszen lesz olyan darab, ami nem érintkezik a serpenyővel. Ugyanez vonatkozik a hús sütésére is. Ha túl sok húst teszel a serpenyőbe, az lecsökkenti a serpenyő hőmérsékletét, ami a hús leragadásához vezet. A legjobb megoldás az, ha szakaszosan főzöl.
Egy másik módja annak, hogy az étel megfelelően ropogóssá váljon, ha ellenállsz a túlkavarás csábításának. Ha már ott állsz mellette, nyilván hajlamos vagy folyamatosan kevergetni az ételt, a túl sok keverés azonban nem vezet jóhoz. Többek között így széttöröd és pépessé teszed az ételt. Állj ellen a kísértésnek, és a jutalmad egy finom étel lesz a végén.
4. Nem hagyod pihenni a húst
Fotó: Luis Santoyo / Unsplash
Elkészült a finom hús és te nagyon éhes vagy? Várj! Hagyd pihenni a húst, mielőtt belevágnál. Miért? Mert a pihentetéssel a nedvesség újra eloszlik a húsban, így szaftosabb ételt kapsz. Ha túl hamar vágod fel, akkor az összes szaft kifolyik a húsból.
Pihentesd a kisebb húsdarabokat rövidebb ideig (5-10 percig), a nagyobbakat pedig hosszabb ideig (például egy egész csirkét akár 20 percig).
5. Megmosod a húst
Fotó: Philippe Zuber / Unsplash
Ha leöblíted a húst a mosogatóban, akkor beszennyezed a mosogatót baktériumokkal, amik aztán rákerülhetnek valami másra és akár betegséget is okozhatnak. Ehelyett töröld meg a húst egy papírtörlővel, hogy eltávolítsd a nem kívánt nedvességet.
Ez is érdekelhet: A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, másra is szükség van!
6. Nem megfelelően használod a tapadásmentes serpenyőket
Fotó: Kevin McCutcheon / Unsplash
Tapadásmentes serpenyők használatakor csökkentsd a hőt, ugyanis a magas hőmérséklet hatására a tapadásmentes bélés PFC-ket (perfluor-szénhidrogéneket) bocsáthat ki gőzök formájában. A PFC-k májkárosodáshoz és fejlődési rendellenességekhez vezethetnek. Szintén fontos, hogy a tapadásmentes edények használatakor kerüld a fém eszközöket, mert véletlenül megkarcolhatod a serpenyő felületét, ami miatt szintén felszabadulhat a PFC.
Tapadásmentes serpenyők használatakor használj fa vagy hőálló műanyag eszközöket.
7. Rossz edényt választasz
Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash
Az alumíniumot gyakori alapanyag az edényeknél, mert kiváló hővezető. Maguknak az ételnek azonban nem tesz olyan jót. Ha például savasabb ételt főzöl vagy tárolsz ilyen edényben, akkor a fém feloldódhat, elszíneződhet vagy éppen fura ízt ad az ételnek. Használj rozsdamentes acél, zománcozott vagy üveg edényt, ha savban gazdag ételeket (citromlé, ecet, paradicsom stb.) készítesz, nehogy az étel reakcióba lépjen a serpenyővel.
8. Figyelmetlenül turmixolod a forró folyadékot
Fotó: khloe arledge / Unsplash
A legtöbb turmixgép tetején eltávolítható dugó van. Fontos, hogy használd ezt szedd le, ha nem akarod, hogy a forró folyadék rád fröccsenjen. A forró folyadék gőze miatt ugyanis nyomást alakul ki bent, ami egy idő után szó szerint kilövi a dugót. Levett dugónál persze ugyanúgy fennáll a veszély, hogy kifröccsen a forró mártás, ezért takard le a nyílást egy törülközővel, kendővel.
9. Nem jól használod a jénai edényt
Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock
A jénai edények kiválóan alkalmasak rakott ételek készítésére, de használj inkább fém serpenyőt, ha a recept grillezést igényel. A jénaikat ugyanis nem grillezésre tervezték.
Ha túl felforrósodnak, összetörhetnek és kezdheted elölről a főzést az egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve.
10. Túl sokat kevered a vajat
Fotó: Frédéric Dupont / Unsplash
Amikor süteményt készítesz, akkor azt szeretnéd, hogy minden hozzávaló jól összeálljon, ezért lehet, hogy túl sokat kevered a masszát. Ez egy idő után a visszájára sül el, túl keménnyé teszi az egészet. Inkább óvatosan keverd tehát, csak addig, amíg a tészta egynemű nem lesz.
- 11 élelmiszer, amiről nem gondolnád, de szívbetegséget okoz - Vince ›
- Snoop Dogg erre a csípős szószra esküszik - Vince ›
- A 7 leggyakoribb tévhit a tésztafőzésről - Vince ›
- Szabó Győző és Rezes Judit otthonában jártunk, főztek is nekünk ... ›
- A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, más is kell! - Vince ›
- Ha a 16 alaplépést tudod, akkor mindent tudsz a főzésről - Vince ›
- Eloszlatunk egy hatalmas tévhitet a sóval kapcsolatban - Vince ›