grimaszoló férfi

Nem akarod, hogy romoljon a memóriád? Jobb, ha kerülöd ezt az ételt!

Azért nem kell rögtön megfosztani magad tőle, de jó tudni, hogy hosszú távon lehetnek következmények.


Ha gyakran fűszerezed az ételeidet chilivel, akkor a demencia fokozott kockázatának vagy kitéve – derül ki egy a Katari Egyetem által elvégzett kutatásból, amit a PsyBlog szemlézett a minap.

Ez is érdekelhet: Túl csípős az étel? Ezekkel az italokkal enyhítheted őket!

Azoknál, akik naponta több mint 50 gramm chilit esznek, kétszer gyakoribb a memóriaromlás és a gondolkodás lassulása. Ráadásul, ha még vékony is vagy, akkor fokozottabb hanyatlás is bekövetkezhet.

Az eredmény némileg árnyalja azt az eddig általánosan elfogadott nézetet, miszerint a fűszerek fogyasztása az alacsonyabb vérnyomás és úgy általában a várható hosszabb élettartam záloga lenne.

chili

Fotó: Shutterstock

„Korábbi vizsgálatok azt állapították meg, a csilifogyasztás kedvezően hat a testsúlyra és a vérnyomásra. Ebben a tanulmányban azonban az idősebb felnőttek körében az agyi aktivitásra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat találtunk"

– mondta Dr. Zumin Shi, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálatban több mint 4000 kínai felnőtt vett részt, akiket 15 éven keresztül követtek nyomon. A megfigyelt fűszeres ételek között friss és szárított chilipaprika is szerepelt, de nem volt fekete bors vagy erős paprika.

csilipaprika

Fotó: Shutterstock

Némi vigasz, hogy Shiék szerint az erős, fűszeres ételek a szervezet többi részét nem "bántják". Ez azért is jó hír lehet, mert a chili az egyik leggyakrabban használt fűszer a világon, ráadásul az európai országokhoz képest Ázsiában különösen népszerű. Kína egyes régióiban, például Szecsuánban és Hunanban majdnem minden harmadik felnőtt naponta fogyaszt fűszeres ételeket.

A chilipaprika hatóanyaga a kapszaicin, ez okozza a csipős, égető érzést a fogyasztáskor. A kapszaicin bevitelének van még egy rossz tulajdonsága: kifejezetten irritálhatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját az arra érzékenyeknél.

De nem csak negatívum van: a kapszaicint összefüggésbe hozták a fogyással is, mivel feltételezhetően felgyorsítja az anyagcserét és fokozza a zsírvesztést.

A tanulság? Bátran fogyaszd, ha nem vagy rá érzékeny, de persze csak mértékkel!