szőke nő szendvicset eszik a szabadban

Napi 35 gramm ebből évekkel meghosszabbítja az életedet

Teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek – egy közös van bennük.


Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rostban gazdag étrend. Bár ez hosszú ideje ismert tény, sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, ezért mindig lesz létjogosultságuk a témával foglalkozó cikkeknek – ezúttal a spring.org.uk portálon volt a sor.

Az University of Otago egyetem munkatársainak tanulmányára hivatkozva az említett cikk azt írja, napi 35 grammnyi rosttal rengeteget tehetsz az egészségedért, 33 százalékkal csökkentheted a korai halálozás esélyét. A rostok nem engedik elszaladni a koleszterin- és vércukorszintet és a testsúlygyarapodás ellen hatnak – az említett jelenségek bizony súlyos, akár életveszélyes betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Az írás azt is kiemeli, hogy a szükséges rostmennyiséget lehetőség szerint ne feldolgozott étellel vidd be a szervezetedbe, erre tökéletesen alkalmasak a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák.

Ráadásul ahhoz, hogy a „jó útra” térj, nem kell teljesen felforgatnod eddigi életed szokásaidat

– idézi a cikk Dr. Andew Reynoldsot, a kutatás vezető professzorát.

Elég, ha a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyeret vásárolsz, ha átállsz barna rizsre, vagy ha mindig kerül egy kis zöldborsó a hús és köret mellé a tányérra.