szőke nő áll a konyhában, fűszert szór piros edénybe

Sokkal több, mint ételízesítő: valódi egészségbomba ez a kedvelt fűszerünk

A rozmaringot legtöbben egy hasznos és sokoldalú fűszernövényként ismerik, ám a legtöbben nem is sejtik, hogy rendkívül sok pozitív hatása van az emberi szervezetre.


A Well+Good cikke hívta fel a minap a figyelmet, hogy a rozmaring egy milyen remek fűszer. Nemcsak rendkívül ízletes, de sokoldalúan használható - szórhatod a pácokba vagy sült zöldségekre, áztathatod meleg vízbe, mint a kamillát, de díszként is jól mutat az ételeken.

Mivel sokoldalú, ráadásul frissen vagy szárítva is felhasználható, a citrusféléktől kezdve a baromfihúsokon, halakon, kenyéren és húsleveseken át mindenhez jól illik.

Ha mindez nem lenne elég, a rozmaringnak számos pozitív egészségügyi hatása is van. Mint a fent idézett cikkben is leírják, kutatások bizonyítják, hogy erősíti az immunrendszert, javítja a memóriát és a koncentrálóképességet, valamint az alvás minőségét. A fentiek nagy része a rozmaring gazdag apigenin-tartalmának köszönhető.

Az apigenin egyfajta flavonoid – növényi vegyület –, ami megtalálható számos gyógynövényben. A flavonoidok fitokemikáliák, azaz a növények által termelt kémiai vegyületek. Fogyasztásuk után a fitokemikáliák képesek védelmet nyújtani a betegségekkel szemben, valamint számos más egészségügyi előnnyel járnak

– magyarázta a cikkben Trista Best, regisztrált dietetikus.

Nem véletlen a rozmaring megannyi előnyös tulajdonsága, mivel az egyik legjobb apigenin-forrás az élelmiszerek között. Ha rozmaringot tartalmazó ételeket fogyaszasz, a magas apigenintartalom képes az antioxidánsokéhoz hasonló előnyöket biztosítani: segít kivédeni a krónikus betegségeket, támogatja az immunrendszert és javítja a hangulatot.

z\u00f6ld rozmaring

Fotó: Babette Landmesser / Unsplash


Bár a szakemberek hangsúlyozzák, még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megismerjük az apigenin hatását, az első kutatási eredmények komoly reménnyel kecsegtetnek.

Számos, állatokon és embereken végzett vizsgálat eredménye áll már rendelkezésre, ezek mind az apigenin-bevitel és az agyi funkciók közötti erős kapcsolat irányába mutatnak.

A rozmaringról kimutatták, hogy segít megvédeni az agysejteket a károsodástól és az elhalástól, ezáltal javítja az karban tartja az agyat, fokozza az éberséget, javítja a hangulatot

– folytatta Best.

Az előbb említettek mellett az apigenin a tumorok növekedésének lassításában és megelőzésében is szerepet játszhat, amint azt egy 2017-es tanulmány kimutatta.