sárga befőttesüveg, fehér tányér félbevágott zsemlékkel, csipketerítő

Nincs is jobb a házi lekvárnál

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: rumos, vaníliás őszibaracklekvár

Pikáns őszibaracklekvár, amit a hozzáadott rum és vanília tesz különlegessé. Vigyázat, függőséget okoz!


​Hozzávalók

  • 2000 g őszibarack
  • 600 g cukor
  • 2 vaníliarúd
  • 1 citrom leve
  • 100 ml fehér rum

Így készül

  1. A barackokat mossuk meg, majd mártsuk őket forrón gyöngyöző vízbe 10 másodpercre. Ettől szinte leugrik a héjuk, amit gumikesztyűvel távolíthatunk el róluk. Közben magozzuk és egy másik lábasba gyűjtjük a gyümölcsöket – tehát magjuk és héjuk nélkül.
  2. Melegíteni kezdjük, miközben hozzáadjuk a citrom levét, s belekaparjuk a vaníliarudak magjait is. Addig hevítjük, míg teljesen átmelegednek: 5–8 percig kevergetjük őket, s ekkor hanyagul leturmixoljuk úgy, hogy maradjon a lekvárban néhány nagyobb darab.
  3. Hozzáöntjük a rumot, s még 5-8 percig forraljuk. Ezután üvegekbe töltjük, s ízlés szerint tartósítjuk.