egy nő sajtot tart a kezében
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

6 termék, amivel tökéletesen helyettesítheted a drága sajtokat

Más alternatívák után néznél a dráguló és egyébként is kalóriadús sajtok helyett? Mi elkészítettük a listát, ami segíteni fog ebben!


Ahogy korábban már mi is beszámoltunk róla, a sajtok is lassan de biztosan drágulnak. Mivel a sajttermelést meglehetősen sok tényező befolyásolja (állattartás, feldolgozóipar, csomagolóipar és a friss sajtoknál a szállítás is döntő tényező), így a legkisebb változásokra is érzékenyen reagál. Bár előfordulhat, hogy a listánkon lévő egyes termékek picivel drágábbak, mint jelenleg némelyik sajt, de ígérjük, hogy ugyanolyan finomak, sőt még egészségesebbek is. Íme!

Olvasd el ezt is! 17 élelmiszer, amivel a leghosszabb válságokat is átvészeled

1. Édesburgonya

\u00e9desburgonya szeletek

Fotó: mama_mia / Shutterstock


Olyan ételt készítesz, amihez sajtszósz szükséges? Készíts inkább krémes édesburgonya szószt! Igen jól olvastad, használj burgonyát. Hogyan? Hámozz meg és kockázz fel egy közepes édesburgonyát, majd kockára vágott sárgarépával és hagymával együtt főzd meg. Csepegtesd le és tedd a zöldségeket egy aprítógépbe, egy csésze zöldség alaplével (használhatod a zöldségekből származó levet is). Tegyél hozzá 1/2 csésze fehér babot, 4 evőkanál élesztőpelyhet, 1 evőkanál citromlevet, sót és borsot. Turmixold simára és már kész is!

2. Kesudió sajt

barna kesudi\u00f3k

Fotó: Jocelyn Morales / Unsplash


Áztass be két csésze kesudiót egy éjszakára, majd csepegtesd le. Dobd őket egy turmixgépbe 3/4 csésze vízzel, 8 evőkanál élesztővel, 3 evőkanál citromlével, 2 teáskanál sóval és 1 teáskanál fokhagymás sóval. Keverd össze, majd használd fel azonnal, vagy tárold hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig.

Szuper tipp! A parmezán jól működik élesztő helyettesítőjeként is.

3. Pesto 

z\u00f6ld massza egy \u00fcvegben

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


Nem, a pesto íze nem olyan, mint a sajté, de kellemes krémes állagot ad az ételeknek. Sőt, még egy különleges ízvilágot is belevisz a receptbe. Ha a tésztához adnál sajtot, próbáld ki helyette a pestót. De a zöld bazsalikomos kence még a szendvicsekhez is jól passzol.

4. Tejföl (olcsóbb)

feh\u00e9r tejf\u00f6l barna t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Sunny Forest / Shutterstock


Ha a recepted reszelt sajtot ír, akkor a tejföl sajnos nem lesz kompatibilis az étellel, ám ha ricotta vagy túró helyett keresel alternatívát, akkor tökéletes választás lesz.

5. Humusz

humusz feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Ludovic Avice / Unsplash


Lehet, hogy furcsán hangzik, de a humusz remek krémként működik a sajt helyett. Próbáld ki tésztaszószként, pizza feltétként, quesadillában vagy paniniben.

6. Készítsd el a saját sajtodat

kr\u00e9msajt, bagel \u00e9s k\u00e9s

Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock


Ha mégsem tudsz sajt nélkül élni, akkor készítsd el a mi kedvenc sajtkrém receptünket. Garantáljuk, hogy imádni fogod!

Hozzávalók

  • 8 csésze zsíros tej
  • 5 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál só
  • ízesítők (például: chili pehely, fokhagymapor, zöld fűszerek)
  • sajtkendő
Így készül
  1. Öntsük a tejet egy edénybe és közepes lángos forraljuk fel.
  2. Amint felforrt, adjuk hozzá a citromlevet, majd kapcsoljuk le a tüzet.
  3. Tegyük félre néhány percre. (alvadék képződik, és egy sárgás folyadék marad vissza)
  4. Néhány percen belül a túrónak össze kell állnia.
  5. Öntsük át az aludttejet egy sajtkendőn vagy egy szitán, hogy az összes folyékony savót leszűrjük.
  6. Öblítsük le a túrót hideg vízzel, hogy biztosan megszabaduljunk a maradék savótól is.
  7. Préseljük ki az aludttejet amennyire csak tudjuk.
  8. Az összeállt masszát tegyük egy robotgépbe és adjuk hozzá a sót. 1-2 percen belül könnyű és puha krémsajtot fogunk kapni.
  9. Most adjuk hozzá a fűszernövényeket vagy a kiválasztott ízesítőket.
  10. Tároljuk a sajtot légmentesen záródó edényben a hűtőben legfeljebb 7 napig.
Tipp: Le is fagyaszthatod a sajtot, de felolvadáskor inkább túrós lesz az állaga. Jobban jársz tehát, ha a felolvasztás után már csak a főzéshez használod.