
Az étel, amit szinte mindenki a hűtőajtón tárol, pedig nagyon nem kéne
Ha szeretnéd, hogy az egyik legfontosabb élelmiszered sokáig fogyasztató legyen, akkor itt az ideje, hogy tisztázzuk a megfelelő tárolási módját.
Brie, camembert vagy egy jó öreg trappista a kedvenced? Nekünk mindegyik a szívünk csücske, éppen ezért szeretjük, ha sokáig frissek maradnak, hogy mindennap ehessünk belőlük. Mi azt hittük, akkor teszünk jót, ha a hűtőajtóban tároljuk őket - annál is inkább, mert így mindig kéznél vannak, nem kell keresgélni őket. Kiderült azonban, hogy nem volt igazunk. Mutatjuk, mit találtunk.
Ez is érdekelhet: Barangolás a sajtok világában, avagy így lehetsz te is sajtmester
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock
A tastingtable cikkében bukkantunk rá arra az érdekes tényre, miszerint a sajt, mint tejtermék az állandó hűvös és száraz környezetet szereti. Nos, a hűtőajtó nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock
De miért? A hűtőszekrény ajtaját sokat nyitogatod, így az ott tárolt sajt folyamatosan ki van téve a páratartalom- és hőmérséklet-változásnak, ami egyáltalán nem tesz jót neki. Így ugyanis nagyon gyorsan romlásnak indul a drágán megvásárolt sajt.
Hol kell tárolni?
Fotó: nata-lunata / Shutterstock
A hűtőszekrény ajtaja helyett keress egy hűvös sarkot a sajt tárolására. Még olyan (drágább) hűtőszekrénnyel is találkozhatsz, amin a tervezők egy külön fakkot jelöltek ki a sajtok számára (is).
Akadnak azonban kivételek, vagyis olyan sajtok, amiket egyáltalán nem szükséges a hűtőben tárolnod: Asiago D'allevo, Parmigiano Reggiano, érlelt Gouda, érlelt Cheddar, Appenzeller és Pecorino Romano.
Fotó: Zoran Temelkov / Shutterstock
A különböző sajtok tehát némileg eltérő tárolási módot igényelnek, de mint említettük, mindegyik a hűvös, egyenletes hőmérsékletet igényli. A hűtőben tárolt sajtok képesek magukba szívni a szagokat, ezért ügyelj arra, hogy hűtőszekrényed mindig tiszta legyen, és hogy a fiók, amiben a sajtot tárolod, mentes legyen a határozott illatoktól.
Tárold úgy a sajtot, mint egy profi
A következő videó nagyon egyszerűen bemutatja, miként kell tárolni a különböző állagú sajtokat. A rövid filmben szerepel kéksajt, cheddar, mozarella és még feta is.
Lefagyaszthatom a sajtot?
Fotó: Ahanov Michael / Shutterstock
Igen! Csak arra figyelj, hogy légmentes tárolóban legyen, hogy ne szívja magába a fagyasztóban lévő illatokat. A főzés vagy tálalás előtt pedig tedd át a hűtőszekrénybe, hogy legyen ideje felolvadni.