savanyúság üvegekben
Fotó: Antonovskay Anzhella / Shutterstock

Ne dobd ki a savanyúság levét, mert csodákat tudsz művelni vele!

Megígérjük, hogy a cikkben található gasztronómiai trükk megismerése után igazi sztárséfnek fogod magad érezni.Nem bírod a száraz csirkés salátát? Mi sem. Tudjuk, hogy furán hangzik, de tastingtable cikke szerint a savanyúság leve lesz a megoldás. Máris megtudhatod, hogy miért.

Ezt is olvasd el! Tabbouleh: 10 szuperfood egyetlen salátába rejtve

csirk\u00e9s sal\u00e1ta

Fotó: nelea33 / Shutterstock


Mivel a savanyúságlé alapvetően ecet és fűszerek keveréke, így a különböző összetevőkkel nagyon jól tud működni. Sok ételreceptet citromlé használatával dobnak fel, ami egyszerűen csak savat ad az összképhez, ezzel szemben a savanyúság sós leve sokkal jobb és összetettebb ízvilágú.

Melyik a jó savanyúság lé?

savany\u00fas\u00e1gos \u00fcveg, k\u00e9s

Fotó: Reka Biro-Horvath / Unsplash


A The Kitchn leírása szerint az a jó savanyúságlé, ami egy hosszú erjedési folyamat eredményeként születik meg. Vagyis, amennyiben lehetséges, készíts otthon házilag savanyúságot és annak a levét használd fel a salátaöntetekhez.

savany\u00fas\u00e1gok \u00fcvegekben

Fotó: little plant / Unsplash


Előfordulhat, hogy nincs lehetőséged a saját savanyúságodat elkészíteni, de akkor sincs pánikra ok. Látogass el a hozzád legközelebbi piacra és ott vásárolj be a házi készítésű kedvenceidből.

sal\u00e1ta k\u00e9k t\u00e1lban, sajttal

Fotó: Victoria Shes / Unsplash


A savanyúság sós leve egyébként még azért is praktikus, mert meg is puhítja a húst, így egy kellemes szaftosságot ad az egész salátának.


Az biztos, hogy minden páclé egyedi, így különböző ízt ad a csirkesalátának. Ezért mindenképpen kísérletezz és találd meg azt a kombinációt, amit neked ízlik. Előfordulhat például, hogy fűszeres a lé, így nem kell annyira erősen fűszerezned a salátát. A fenti videóban a savanyúságlevet avokádóval, olívaolajjal és savanyú uborkával kombinálják. Pár perc és kész is van a szuper salátaöntet.