sárga leves kék tányérban egy barna könyvön, mellette kanál

Forró leves hideg napokra

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: lengyel sárgaborsóleves

A lengyel sárgaborsóleves titka rendkívüli gazdagságában rejlik, hiszen a névadó alapanyagon kívül számos további zöldség és még hús is kerül a fazékba. Hideg napokon az egyik legjobb dolog, ami történhet veled!



Hozzávalók

  • 400 g sárgaborsó
  • 200 g burgonya
  • 300 g füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 babérlevél
  • só, fekete bors

Így készül

  1. A sárgaborsót előző napáztassuk hideg vízbe.
  2. A szalonnát vágjuk csíkokra, majd olívaolajon hevítsük. Amikor megpirult, halásszuk ki és tegyük félre.
  3. Dobjuk a zsiradékra a felkockázott vörös- és fokhagymákat, és pirítsuk meg.
  4. Kockázzuk fel a répát és a petrezselymet is, majd a póréval együtt daraboljuk a hagymákra. Ehhez adjuk a leszűrt sárgaborsót. Keverjük át, sózzuk-borsozzuk, tegyük bele a babérleveleket és a majoránnát is.
  5. Öntsük fel vízzel, majd 15-20 perc múlva tegyük bele a nagyobb kockákra vágott burgonyát és főzzük puhára.
  6. Tálaljuk húspogácsával vagy sült virslivel.