sárga-zöld-piros étel kék tányéron

Látványnak sem utolsó

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: sült tök zsályás polentával

Egészséges, húsmentes őszi étel nem csak vegetáriánusoknak! A polenta és a sütőtök kiváló párost alkotnak.



Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 20 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom
  • 12 levél friss zsálya
  • tengeri só
  • fekete bors

A polentához:

  • 7,5 dl víz
  • 25 dkg kukoricadara
  • 2 teáskanál só
  • 3 dkg vaj

Így készül

  1. A polentához vizet forralunk a sóval, majd vékony sugárban hozzáöntjük a darát, végig habverővel keverjük. Amikor besűrűsödik, bugyogni kezd, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Egy lapos, kiolajozott üvegedénybe simítjuk, hűtőben dermesztjük három órát.
  2. A sütőtököt 2 cm-es csíkokra vágjuk, azokat sütőedénybe rendezzük. A kihűlt polentát 5 × 1 cm-es hasábokra vágjuk és a tök mellé fektetjük. Meglocsoljuk a paradicsomolajával, borsozzuk és rájuk fektetjük a beolajozott zsályaleveleket.
  3. 180 fokos sütőben 50 percen át sütjük, az utolsó 10 percben a behelyezett aszalt paradicsomokkal együtt.