húspult, mögötte két ember

Mondj le a kedvenc húsodról – a következő fél évben folyamatosan nőni fog az ára!

Szakértők szerint a termelői költségek megemelkedése az elkövetkezendő hónapokban épül be kedvenc húsunk fogyasztói árába.


Magyar húspiaci körképet készített a napokban az Agrárszektor szakmai oldal. Ebben sorra vették, hogyan változott az egyes hústípusok forgalma (importja-exportja), illetve az ára 2021-ben, illetve az elkövezendő időszakra is készítettek előrejelzést.

A közeljövőre vonatkozó vizsgálatukból kiderül, hogy

a magyarok kedvenc húsa esetében komoly áremelkedés várható.

Az alábbiakban szó szerint idézzük a cikk idevágó részét: „Komoly árrobbanásra készülhetnek a fogyasztók a sertéshúsok piacán, a 2021-es hullámzó év következtében ugyanis annyira megemelkedtek a termelők önköltségei, hogy 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni azokat a boltokban is. Habár a korrekció már tavaly év végén megkezdődött, fél éven át biztosan tartani fog, így ebben az időszakban a polcon látható árak is nőni fognak majd.” Az áremelkedés pontos mértékéről nem esik szó az írásban.

Mindez azért érinti érzékenyen a lakosságot, mert Magyarországon magasan sertéshúsból fogy a legtöbb.

Az éves fejadag 33 kg, ezt követi a csirkehús az évi 23 kg-os fejenkénti átlagmennyiséggel. Az Agrármarketing Centrum egyébként 2022. február 7. és március 2. között éppen sertés- és mangalicakampányt indított a két állat húsának fogyasztását népszerűsítendő. Tették ezt többek között azért, mert a sertéshús beltartalmi értékei miatt különösen fontos az emberi szervezet számára. A sertés számos ásványi anyagot (pl. vas, kálium, cink és kalcium), vitamint (B1, B2, B6 és B12 vitamin), illetve hasznos zsírsavakat tartalmaz.