Az ismert hazai termelő tragikus halála miatt heteken belül megdrágul ez a hús
red and silver shopping cart on gray asphalt road during daytime

Az ismert hazai termelő tragikus halála miatt heteken belül megdrágul ez a hús

Az időjárás, a háború és két szomorú esemény befolyásolja az árakat.


Egyre komolyabb a helyzet a magyar sertéságazatban, 2022 első négy hónapjában az élősertésnek mind a kivitele, mind a behozatala jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest – írja az Agrárszektor. A hazai sertéságazatot az ismert hatásokon, folyamatokon kívül váratlan események: egy csődbejelentés és egy haláleset is megrázták az utóbbi napokban.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 711 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 júniusában, ami 36%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 30%-kal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 23,7%-kal, a sertéscombé 1,4%-kal nőtt ugyanekkor. 2022 július 17-én az AKI PÁIR kiskereskedelmi fogyasztói árakra vonatkozó adatai alapján a csont nélküli sertéscomb kilója 1515 forintba került, a sertéskaraj 2182 forintba, a sertéslapocka pedig 1727 forintba. Ha megnézzük az egy évvel ezelőtti árakat, akkor azt láthatjuk, hogy a sertéscomb fogyasztói ára ez idő alatt 1,23%-kal csökkent, míg a sertéslapockáé 24,8%-kal, a sertéskarajé pedig mintegy 45,8%-kal emelkedett 12 hónap leforgása alatt.

Az árak várhatóan tovább fognak emelkedni a következő hetekben. A magyarországi sertéságazat már eddig is nehéz helyzetben volt, a takarmányárak megugrása, az időjárás, az orosz-ukrán háború és az energiaárak elszállása egyre komolyabban sújtják az ágazat szereplőit. A helyzetet tovább rontja, hogy a hét elején csődöt jelentett Magyarország egyik nagy sertésfeldolgozója, a Kurucz-csoport három cége is. A magyar sertéspiacon meghatározó hajdú-bihari vállalkozás csődjéhez a szakértők szerint az ágazatban tapasztalható nehézségek mellett egy nem optimális nagyberuházás is hozzájárult.

Tovább növelheti a bizonytalanságot az ágazatban a somogyi Claessens-csoportban bekövetkezett tragikus haláleset. Mint ismeretes, Claessens Peter nemrég önkezével vetett véget életének. Az eset nemcsak a hozzátartozókat és a vállalat munkavállalóit rendíthette meg, de várhatóan hatással lesz a vállalkozás, így a magyarországi sertéságazat jövőjére is. Az agráriumban tevékenykedő üzletember és testvérei a 32,4 milliárdos vagyonukkal az 55. leggazdagabbnak számítottak Magyarországon.

A Claessens-család cégét vezető Peter 1995 óta élt Magyarországon, Somogyszob Nagybaráti-pusztán. Több mint 25 éve vásárolták meg a Dél-somogyi Állami Gazdaság romos telepét, ahol a megye legmodernebb állattartó vállalatát hozták létre. Ma már a család Somogy megyében összesen 10 önálló telephellyel rendelkezik és a több mint 300 főt foglalkoztató csoport a térség egyik legnagyobb munkaadója.

A család tulajdonában lévő cég árbevétele tavaly ismét meghaladta a 30 milliárd forintot, adózás előtti eredménye pedig 5 milliárd forint körül mozgott. Korszerű óljaikban 8500 egyedből álló tenyészkoca-állományt tartanak, az állatok évente 350 ezer malacot fialnak. Ezekből 200 ezret saját hizlaldájukban nevelnek fel, a szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik meg. A tehenészetükben 2000 tehenet tartanak, tejtermelésük éves szinten több mint 24 millió liter. Claessens Peter, idén júniusban a Külgazdasági és Külügyminisztériumban vette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, amivel az agrárgazdaság területén végzett, különösen az innovatív technológiák hazai alkalmazása terén nagy jelentőségű, több évtizedes munkáját ismerték el.