szőke nő fekete kulacsból iszik egy tribünön

Elképesztő! A fogyókúrád sikere az élelmiszer csomagolóanyagától is függ!

Nem mindegy, miből eszed és iszod a diétás menüt, a csomagolásról a szervezetbe kerülő anyagok befolyásolják a fogyókúra sikerét.


Az osztrák Falstaff oldal a minap egy nagyon érdekes felvetést tett közzé. E szerint egy fogyókúránál nemcsak arra kell odafigyelni, mit eszel és iszol, de arra is, hogy azt miből teszed! Az élelmiszerek csomagolásáról ugyanis bekerülhetnek olyan anyagok a szervezetedbe, amik éppen a kívánt súlycsökkenéssel ellentétes hatást váltanak ki.

Az úgynevezett mikroműanyagok, amik kioldódhatnak többek között a palackokból (például az italos dobozok bevonására használt biszfenol-A) a női nemi hormont, az ösztrogént utánzó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az ösztrogén egy zsírraktározó hormon, így az ösztrogénszint emelkedése végső soron súlygyarapodással járhat.

A már említett biszfenol-A-ról az Európai Unió 2017-ben kimondta, hogy káros, használatát azonban még nem tiltotta be.

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 vizes palack s\u00f6t\u00e9t asztalon

Fotó: Steve Johnson / Unsplash


A Falstaff a cikkben megszólaltatta Dr. Peter Frigót, a bécsi egyetemi klinika hormonintézetének vezetőjét, aki megerősítette, ezek az úgynevezett „környezeti ösztrogének”, más szóval obezogének körébe tartozó anyagok valóban megzavarhatják a lipidanyagcsere egyensúlyát, aminek a következménye lehet a hízás. Ezért fordulhat elő, hogy miközben sokan kemény diétára fogják magukat, a csomagolások miatt nem érik el a várt eredményt.

A mikroműanyagok természetesen a nem fogyókúrázókra is veszélyt jelentenek – tette hozzá Frigo –, kutatások kimutatták, hogy a spermák számára és minőségére is rossz hatással vannak.