Skittles cukorkák
Fotó: Karsten Winegeart / unsplash

Beperelték a híres cukorka gyártóját, mert a termékben méreg lehet

Egy fogyasztó beperelte a híres édességgyártót, azt állítva, hogy ismert toxint tartalmaz a szivárványos cukorka, így emberi fogyasztásra alkalmatlan.A San Leandro-i Jenile Thames ügyvédei július végén Kalifornia északi körzetének amerikai kerületi bíróságán nyújtották be csoportos keresetüket azt állítva, hogy a Skittles nem biztonságos a fogyasztók számára, mivel megemelt mennyiségű titán-dioxidot tartalmaz − adta hírül az USA Today.

A Mars titán-dioxidot használ a Skittles jól ismert mesterséges színezékek előállításához. 2016-ban az édességgyártó nyilvánosan is kifejezte szándékát, hogy az elkövetkező években eltávolítja a titán-dioxidot a termékeiből − ám a titán-dioxidot még mindig használják.

A Mars közleményében azt írta:

Bár nem kommentáljuk a folyamatban lévő peres ügyeket, a titán-dioxid használata megfelel az illetékes amerikai hatóság előírásainak
egy csomag Skittles

Fotó: Jonathan J. Castellon / unsplash

A hivatkozott Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal Szövetségi Szabályozási Kódexe szerint a titán-dioxid színező adalékanyag biztonságosan használható élelmiszerek színezésére, de számos korlátozás van rá érvényben − például mennyisége nem haladhatja meg az élelmiszer tömegének 1%-át.

A titán-dioxid használata az élelmiszerekben egész Európában tilos. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2021 májusában bejelentette, hogy a titán-dioxid többé nem tekinthető biztonságos élelmiszer-adalékanyagnak, genotoxicitással kapcsolatos aggályokra hivatkozva.

A genotoxicitás a vegyi anyagok azon tulajdonsága, hogy képesek károsítani a genetikai információkat, például a DNS-t. A titán-dioxid részecskék szájon át történő lenyelés után felhalmozódhatnak a szervezetben. A csütörtöki panaszban Thames ügyvédei azzal érveltek, hogy a Mars nem figyelmeztette megfelelően a fogyasztókat ezekre az egészségügyi kockázatokra.