tükörtojások barna kenyérdarabokon felülnézetből
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: skót tojás

Érdekes történet, a magyarok által is ismert és kedvelt ízek, könnyű elkészítés. Magában vendégváróként, körettel komplett ebédnek is megállja a helyét a skót tojás.



Hozzávalók

  • 225 g gluténmentes zsemlemorzsa
  • 7 db tojás
  • 600 g darált sertéshús
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 csokor friss snidling
  • só, bors ízlés szerint

Így készül

  1. Hat tojást főzzünk 7 percen keresztül.
  2. Tegyük tálba a húst és egy felvert tojással, a zöldfűszerekkel, sóval-borssal és némi zsemlemorzsával keverjük sűrű masszává.
  3. Vegyük körbe vele a főtt tojásokat, és készítsünk gombócokat. Ezeket forgassuk meg zsemlemorzsában, és forró olajban süssük aranybarnára.
  4. Tálaljuk forrón, kettévágva, friss zöldfűszerekkel meghintve.
VINCE-infó: Mint a régi ételek legtöbbjének, úgy a skót tojásnak az eredetével kapcsolatban is több legenda kering. Az egyik szerint a 18. században Skóciából sok tojást szállítottak Londonba, hogy a hosszú út során ne romoljanak meg, pár percre mészporos forró vízbe dobták őket. A tojások ehetőek maradtak, a héj alatt viszont elszíneződtek. A nem túl bizalomgerjesztő külsőt finom fűszeres húsba rejtették. A skót tojás első receptje 1809-ben jelent meg nyomtatott formában, ma a britek egyik kedvenc street foodja, szinte minden sarkon kapni.