asztalra öntött só

A sóbevitel csökkentése nem várt következménnyel jár

Az elmúlt évszázadban a szívproblémákkal küszködő embereknek azt javasolták, csökkentsék a sóbevitelüket – eddig azonban kevés tudományos bizonyíték állt az ajánlás mögött.


A Guys And Good Health számolt be a múlt héten bemutatott legnagyobb klinikai vizsgálat eredményeiről, amiben a nátriumcsökkentés és a szívelégtelenség kapcsolatát vizsgálták. Az eredmények? Vegyesek.

Mint kiderült, a vizsgálat alatt a csökkentett sóbevitel nem jelentette azt, hogy valakinek rögtön kevesebb sürgősségi ellátásra vagy kórházi kezelésre volt szüksége. Még a halálesetek számában és szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében sem találtak összefüggést a kutatók.

Javulást tapasztaltak viszont az olyan tüneteknél, mint a duzzanat, a fáradtság és a köhögés, és általában az életminőségen is javított a kevesebb só fogyasztása.

„Már nem tudunk egy általános ajánlást megfogalmazni a betegeknek, és azt mondani, hogy a nátriumbevitel csökkentése csökkenteni fogja a halálozás vagy a kórházba kerülés esélyét, de azt nyugodtan mondhatom, hogy összességében javíthatja az emberek életminőségét"

– mondta Justin Ezekowitz, a kutatás vezető szerzője.

​Kerülj el mindent, ami zacskóban, dobozban vagy konzervdobozban van!

A kutatók 806 beteget követtek nyomon 26 egészségügyi központban Kanadában, Ausztráliában, Kolumbiában, Chilében, Mexikóban és Új-Zélandon. Mindannyian szívelégtelenségben szenvedtek, a szívük túlságosan gyönge volt ahhoz, hogy hatékonyan pumpálja a vért. A vizsgálatban résztvevők felét a szokásos ellátásban részesítették, míg a többiek táplálkozási tanácsokat kaptak arról, hogyan csökkenthetik a legalapvetőbb fűszerünk fogyasztását.

Fotó: Shutterstock

A tanácsokkal ellátott résztvevők dietetikus által összeállított menüjavaslatokat kaptak a saját régiójukból származó élelmiszerek felhasználásával, és arra ösztönözték őket, hogy otthon só hozzáadása nélkül főzzenek, valamint kerüljék a magas sótartalmú összetevőket, mivel a legtöbb "étrendi nátrium "a feldolgozott élelmiszerekben vagy az éttermi ételekben van elrejtve.

A nátriumbeviteli célérték napi 1500 milligramm volt – egy teáskanál só kétharmadának felel meg – , ami a nagyjából az ajánlott határérték, függetlenül attól, hogy van-e szívelégtelenségük vagy sem.

A vizsgálat előtt a betegek átlagosan 2217 mg sót fogyasztottak naponta, vagyis nagyjából egy teáskanálnyit. A vizsgálat egy éve után a szokásos étrenden élő csoport átlagosan 2072 mg nátriumot fogyasztott naponta, míg a táplálkozási tanácsadásban részesülők 1658 mg-ot.

A kutatók végül összehasonlították a bármilyen okból bekövetkező halálozás, a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos kórházi felvételek és az idevágó panaszok miatt sürgősségi osztályon tett látogatások arányát a két vizsgálati csoportban, de statisztikailag szignifikáns különbséget nem találtak.

Az alacsony nátriumtartalmú csoport esetében viszont következetes javulást találtak három különböző életminőség-értékelő eszközzel valamint a szívelégtelenséget mérő műszerek is javulást mutattak.

Ezekowitz elmondta, továbbra is azt fogja tanácsolni a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, hogy csökkentsék a sófogyasztást, de most már világosabban fogalmaz a várható előnyökről.

A kutatók a vizsgálatban részt vevő betegeket 24 hónap múlva és öt év múlva visszahívják kontrollvizsgálatra, hogy megállapítsák, hosszabb távon további előnyökkel jár-e a sómentes diéta.